Tillfällig lösning för spårvagnar som saknar siffror och rätt färg

Efter att ha testat ett nytt system ska spårvagnar av modellerna M31 och M32 få en temporär lösning för destinationsskyltar – linjenummer som visas framifrån. En lösning för rätt linjefärg är också på gång.
– Vi har programmerat om destinationsskylten så att även linjenumret syns där, säger Fredrik Blomqvist, avdelningschef för underhåll och logistik på Göteborgs spårvägar.

ANNONS
|

Många av Göteborgs spårvagnar saknar fortfarande siffror och färger som anger vilken linje de kör. Sedan några veckor tillbaka har en blank linjenummerskylt på framsidan blivit det normala utseendet för de aktuella spårvagnarna. Nu ska en ny temporär lösning ändra på det.

Bakgrunden till problemen är att en elektronikleverantör till Göteborgs spårvägar (GSAB) har gått i konkurs. Vissa delar till de äldre spårvagnsmodellerna är dessutom svåra att få tag på i dag. Eftersom skyltsystemet inte kan lagas ska det nu testas nya lösningar.

– Historiken är att leverantören av de här skyltarna har gått i konkurs och det gör att vi måste upphandla en ny leverantör. Det är där i fördröjningen ligger, säger Robert Lindberg, pressansvarig på Göteborgs spårvägar.

ANNONS

Samtidigt kvarstår bristen på reservdelar. Prognosen för när problemet kan vara helt åtgärdat är än så länge sommaren 2020.

LÄS MER:Därför saknar mängder av spårvagnar sin siffra

Lösning för färgkoderna kommer

I början av november testade man att flytta in linjenumret i destinationsskylten på två spårvagnar. Nu ska liknande ändringar göras på ytterligare 81 spårvagnar av typen M31 och M32.

– Vi har programmerat om destinationsskylten så att även linjenumret syns där. Det finns ju en linjenummerskylt som visar linjenumret samt färgsättning. Sedan finns det en destinationsskylt som skriver ut slutdestinationen i text, förklarar Fredrik Blomqvist, avdelningschef för underhåll och logistik på Göteborgs spårvägar.

Samtidigt finns det ännu en nackdel med denna preliminära lösningen. Det handlar om de blanka linjenummerskyltarna som syns på framsidan istället för linjernas färgkod. Det problemet ska lösas genom ett nytt system med skyltar i fönstren som ska visa färgen på respektive linje.

– Det kommer en lösning till. Vi har tagit fram en prototypversion av en plexiglasskylt som har det normala linjenumret med dess ordinarie färgsättning på sig och som kommer ligga i framrutan på fordonen, säger han.

Exakt när denna lösningen för färgkoderna ska kunna implementeras är ännu oklart. Innan färgskyltarna kan beställas ska det först testas hur de monteras i vagnarna.

– Beställningen av prototypen gjorde vi i slutet av förrförra veckan. Nu hänger det bara på att få hem den och sedan ska det göras en slutlig riskbedömning bara. Så snart som möjligt kommer båda lösningar att finnas, sammanfattar han.

ANNONS
ANNONS