Under juldagen blåser det stundtals kraftigt i Göteborg.
Under juldagen blåser det stundtals kraftigt i Göteborg. Bild: Sanna Tedeborg

Tak till bensinmack lossnade av blåsten på juldagen

På juldagen blåste det stundtals kraftigt i Göteborg. SMHI gick ut med en varning för stormbyar och plötsligt ishalka. Räddningstjänsten fick bland annat rycka ut till OK/Q8 vid Landvetter flygplats, där delar av taket hade lossnat. Under kvällen lugnade det ner sig igen.
På torsdagen väntas det komma ny snö i Göteborgsområdet.

ANNONS
|

Julafton i Göteborg blev inte den vita jul som många hade hoppats på. Regnvädret inledde även juldagen och göteborgarna fick dessutom en ordentlig blåsig juldag.

– Vi har västliga vindar som ökar och som kulminerar under juldagsmorgonen och juldagsförmiddagen. Det är hårda vindbyar och längs Västkusten kan det gå ut i stormbyar, säger Lars Knutsson och fortsätter:

– Det kommer bli rejält blåsigt.

SMHI har gått ut med en gul varning för vind i stora delar av västligaste Götaland. Vinden kan leda till begränsad framkomlighet på vägar runtom i regionen med anledning av nedfallna träd eller andra lösa föremål.

ANNONS

Bensinmackens tak lossnade

Under juldagens förmiddag fick räddningstjänsten i Storgöteborg rycka ut till några vindrelaterade händelser, där träd fallit över vägar och väderskydd lossnat från byggnadsställningar.

På eftermiddagen fick räddningstjänsten rycka ut till OK/Q8 vid Landvetter flygplats, där delar av bensinmackens tak hotade att flyga iväg.

– Vi är där och plockar bort delar av taket som håller på att lossna, säger Lydia Bradaric, larm- och ledningsoperatör.

Räddningstjänsten fick även göra en utryckning till Lindholmspiren i hamnen i Göteborg, där en fritidsbåt hade lossat från förtöjningarna.

Lite senare kom larm om att en byggnadsställning runt ett flerbostadshus delvis hade rasat i blåsten. Ingen person ska ha skadats, men polis utreder om något brott ligger bakom raset.

Den milda temperaturen från julafton väntas hålla i sig vid kusten. Inåt land sjunker dock temperaturen under juldagens eftermiddag och kväll.

SMHI har gått ut med en gul varning för plötslig ishalka under senare delen av juldagen i ett område som börjar ett par mil inåt land från Göteborg och täcker ett stort område österut, inklusive Alingsås, Borås, Skövde och Jönköping.

Kommer ny snö på torsdag

De kraftiga vindarna avtog under eftermiddagen och kvällen i Göteborgsområdet.

– Ut över kuststationen är det blåsigt, men det är under avtagande. Under kvällen och natten lugnar det ner sig, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI och fortsätter:

ANNONS

– Jag kan nämna att det kan krypa ner och bli minusgrader under natten och framåt morgontimmarna kan det bli lite regn. Men det är snabbt förbi och under eftermiddagen kan det bli en del vintersol,

Det lugna vädret kommer fortsatt hålla i sig över onsdagen. Och under natten till torsdag finns det stor chans, för den som hoppas, för snö. Men det blir dock inte långvarigt, enligt SMHI.

– Vi har ett ganska omfattande lågtryck som rör sin in under natten mot torsdag. Först kommer det snöfall, men sen fram mot dagen kommer det i stället att ersättas med regn och fem plusgrader, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Det väntas också bli lite blåsigt på torsdagen. Men i nuläget finns det inga indikationer på att det skulle kunna bli lika blåsigt som det har varit på måndagen.

LÄS MER:Bakom kulisserna på Bingolottos uppesittarkväll

LÄS MER:Hundratals personer firade jul tillsammans

LÄS MER:Wernbloom är tomte på Drottning Silvias barnsjukhus

ANNONS