Svenska Downföreningen fyller 20 år

Svenska Downföreningen har fyllt 20 år. Det firades med en Rocktoberfest på Världskulturmuseet i Göteborg under söndagen.
– Det är bara att rocka på, säger Rasmus Wallin, ordförande i Svenska Downföreningens expertgrupp.

ANNONS
|

I entrén till Världskulturmuseet hälsade Veronica Magnusson Hallberg och Anna Brandström alla festdeltagare välkomna. De är riksordförande respektive vice riksordförande i Svenska Downföreningen, som bildades 2002.

– Det fanns ett behov av att hitta andra, bolla tankar och dela erfarenheter. Och det gör det fortfarande, säger Veronica Magnusson Hallberg, riksordförande i Svenska Downföreningen.

Alla besökarna fick sig ett par färgglada sockor när de kom till jubileumsfesten, i sann ”Rocka sockorna”-anda.

Rocka sockorna

Genom att bära olika strumpor uppmärksammar du människor med Downs syndrom, och står upp för allas lika värde och rättigheter.

Gesten görs vanligtvis den 21 mars, som FN har utlyst till Världsdagen för Downs syndrom.

Källa: Svenska Downföreningen.

Med åren har Svenska Downföreningen kommit att arbeta allt mer med påverkansarbete, för att bland annat stärka delaktigheten i samhället för personer med Downs syndrom.

Veronica Magnusson Hallberg har varit riksordförande i sju år. Hon tycker att hon har varit med och gjort skillnad under åren, men hon är orolig för dagens politiska klimat.

ANNONS

– Jag är orolig för demokratin. Det är mycket som går tillbaka nu, säger hon.

Hur påverkas människor med Downs syndrom av en sådan utveckling?

– Personer med intellektuell funktionsnedsättning drabbas ofta först, och det är därför vi behövs, säger vice riksordförande Anna Brandström.

Sprider kunskap hela oktober

I flera länder runt om i världen uppmärksammas Downs syndrom under hela oktober, för att sprida kunskap och öka förståelsen för Downs syndrom. Svenska Downföreningen inledde månaden med söndagens ”Rocktoberfest”.

En rad olika aktiviteter erbjöds festdeltagarna. Konstnären Anne Marte Overaa var på plats för att pyssla tillsammans med besökarna. Inför firandet hade hon gjort egna stämplar med diverse mönster, som användes i pysslandet – där temat var sockor. Det fanns också ett rum där deltagarna kunde sminka sig, och i ett annat var det disco. Den sista timmen avslutades med scenuppträdanden, bland annat med sång av Jessica Andersson.

Svenska Downföreningens expertgrupp, som består av personer med Downs syndrom, har varit med i planeringen av festen. Rasmus Wallin är ordförande i expertgruppen, och dagen till ära hade han en lila paljetthatt på sig. Han höll gärna till inne på dansgolvet i discorummet, men såg också fram emot Jesscia Anderssons uppträdande.

Vad tycker du är roligast med dagen?

ANNONS

– Att alla människor är positiva och glada. Fest är fest, det är bara att rocka på!

LÄS MER:Dans och firande i Nordstan inför 50-årsjubileet

LÄS MER:Moa vill sprida kunskap om Downs syndrom

LÄS MER:Lång kö när Kulturhuset Bergsjön öppnade

ANNONS