Statyn innan den blev stulen vid sin plats i den specialbyggda grottan vid Maria Magdalenas katolska församling på Hisingen.
Statyn innan den blev stulen vid sin plats i den specialbyggda grottan vid Maria Magdalenas katolska församling på Hisingen. Bild: Maria Magdalenas katolska församling

Stulen jungfru Mariastaty hittad i sex delar

Under lördagsmorgonen upptäckte personalen vid Maria Magdalenas katolska församling på Hisingen att deras 200 kilo tunga staty av jungfru Maria i brons var stulen. Nu har statyn hittats i sex delar.
– Vi har precis fått reda på det här. Jag är en personligen jätteglad och vi hoppas att statyn går att laga, säger församlingsassistenten Doris Wennerberg.

ANNONS

Mariastatyn är 1,75 meter lång, väger runt 200 kilo och var placerad i en specialbyggd grotta utanför kyrkan i anslutning till församlingens parkeringsplats.

Platsen är upplyst på natten och synlig från bostadshusen bredvid. Ändå lyckades en eller fler tjuvar forsla bort statyn utan att någon larmade polisen.

LÄS MER:Unik Jungfru Mariastaty stulen från kyrka på Hisingen

Sankta Maria Magdalenas kyrka ligger i fotbollsklubben BK Häckens gamla klubbhus och som 2011 blev Hisingens första katolska kyrka.

– Det är en unik staty och den är vår egen. I Norden finns inte många Mariastatyer, berättade Doris Wennerberg efter stölden.

Jan-Åke Törnhage är kriminalinspektör och godsspanare vid Stockholmspolisen och berättade i samband med att statyn försvann att stölder av bronsstatyer blir allt vanligare. Vanligtvis är det metallen som tjuvarna är ute efter och en stor farhåga hos den katolska församlingen har varit att statyn skulle smältas ner.

ANNONS
Doris Wennerberg är församlingsassisten vid vid Maria Magdalenas katolska församling.
Doris Wennerberg är församlingsassisten vid vid Maria Magdalenas katolska församling. Bild: Maria Magdalenas katolska församling

Hittad i sex delar

Vid lunchtid på torsdagen fick församlingen med tanke på farhågorna positiva besked då man informerades om att statyn har hittats och lämnats in till polisens hittegodsavdelning.

– Vi fick ett samtal från Göteborg energi om att statyn har hittats i sex delar och med en avslagen hand i ett förråd intill en transformator på Hisingen, säger Doris Wennerberg.

Hon berättar fortsatt att församlingen nu har förhoppningar om att statyn kan lagas.

– Den ska ha varit delad med fina snitt, men vi vet inte så mycket än. Vi ska åka och hämta den hos polisen nu.

Redan nu har dock församlingen börjat fundera över hur statyn, om den kan lagas, kan sättas upp igen.

– Vi kommer att se över säkerheten, har den blivit stulen en gång är risken att den tas igen och kanske på ett ännu värre sätt. Den måste lagas och vi måste få till en ny säkerhetsanordning innan vi kan sätta upp den igen. Vi får se hur det kan gå till, vi har som sagt precis fått reda på att statyn är hittad och allt är så nytt så vi måste hinna sansa oss lite, säger Doris Wennerberg.

Vad betyder det för er att statyn är återfunnen?

ANNONS

– Personligen är jag jätteglad. Men nu får vi först titta på den och se hur den ser ut i verkligheten.

I Göteborg finns det tre katolska församlingar:

Kristus Konungens katolska församling vid Heden, S:t Maria Magdalena församling på Hisingen och S:t Paulus av Korset i Angered.

ANNONS