Studentflaken förbjöds – då strömmade bokningarna in till Paddan

För knappt två veckor sedan förbjöds de klassiska studentflaken, med anledning av det nya coronaviruset. Då försökte ett 50-tal studentklasser i Göteborg boka Paddanbåtar att fira i.

ANNONS

När Transportstyrelsen den 14 maj förbjöd årets studentflak var det på uppmaning av Folkhälsomyndigheten – för att minska smittspridningen av covid-19.

Men flera av studentklasserna i Göteborg ville uppenbarligen gärna festa på ett fordon ändå. Förfrågningarna började nämligen strömma in om att få hyra Paddanbåtarna.

– Det verkar ha gått någon form av trend kring detta. Vår tolkning och upplevelse var att studenterna sökte ersättning till lastbilsflaken, säger Fredrik Duveskog, affärsområdeschef i Göteborg på Strömma, som kör Paddanbåtarna.

LÄS MER:Studenternas utspring blir av – och sänds på webben

"Karnevalståg eller motsvarande”

Fredrik Duveskog menar att man på kort tid fick in omkring ett 50-tal förfrågningar. Parallellt började frågan utredas: Vore det okej att ersätta studentflaket med en studentpadda?

ANNONS

Polisen kopplades in liksom Göteborgs stad och jurister som tolkade de gällande regelverken. Strömma landade då i att det inte blir några studentkörningar med Paddan i år.

– Anledningen är både direktiven som gått ut kring studentkörningar från Transportstyrelsen, men också själva riktlinjerna om offentliga tillställningar och skrivelsen ”karnevalståg eller motsvarande” som finns där, säger Fredrik Duveskog och fortsätter:

– Polisens tolkning var att mer än två båtar skulle tolkas som ”karnevalståg eller motsvarande”. Då blev inte inte genomförbart. Vi kan inte och får inte genomföra studentkörningar helt enkelt.

LÄS MER:Barnen som blir svårast sjuka av coronaviruset – så vårdas de

"Rimligt i dessa tider"

Slutsatsen att Paddanfester inte heller är genomförbara innebär inte bara ännu ett nej-svar för studenterna – utan också missade intäkter för Strömma.

– Det är givetvis synd både för oss och studenterna, men också rimligt i dessa tider att ta ansvar i den situation som vi är i. Vi styr inte över de här förutsättningarna utan behöver följa de riktlinjer som finns.

Utöver Paddanbåtar hyr Strömma också bland annat ut skärgårdsbåtar.

– Där kan man genomföra det som kallas middagskryssningar, och det görs i enstaka fall. Då handlar det om matsittningar med lunch och under 50 personer, så det är mycket mindre i omfattning. Det är heller inte något som kan närma sig ett traditionellt studentfirande.

ANNONS

LÄS MER:Experterna: Så kommer din sommar att bli i år

LÄS MER:De är hjältarna på IVA – sjukvårdens sista utpost

ANNONS