Nyamko Sabunis nya besked inför valet 2022 väcker kraftig kritik internt i partiet.
Nyamko Sabunis nya besked inför valet 2022 väcker kraftig kritik internt i partiet. Bild: Olof Ohlsson

Stenhård kritik mot Sabunis nya besked: "Försöker bli SD-light"

Liberalerna förbereder sig på att lämna januarisamarbetet och få till en borgerlig regering efter valet 2022 – även med stöd av SD.
Den nya föreslagna linjen splittrar partiet och väcker kraftig kritik mot partiledaren Nyamko Sabuni.
– Jag tror vi är helt fel ute när vi försöker, lite som M och KD, bli något slags SD-light, säger Soroush Rezai, ordförande LUF Väst.

ANNONS
|

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har efter en lång tids intensiva interna strider gett besked i frågan som splittrat partiet under hela mandatperioden. L kommer att lämna januarisamarbetet och ska verka för en borgerlig regering efter valet 2022. Samtidigt öppnar partiledaren för att ta stöd av och samtala med både SD och V, men inte att partierna ingår i ett regeringsunderlag.

LÄS MER:Liberalerna vill lämna januariavtalet inför valet – utesluter regering med SD

Partistyrelsen var djupt splittrad i frågan, och beslutet röstades fram med knapp majoritet: 13 röster mot 10.

Det nya beskedet väckte snabbt reaktioner inom partiet. En del jublar. Andra är starkt kritiska mot den nya föreslagna linjen, som ska antas på ett partiråd den 28 mars.

ANNONS
EU-parlamentarikern Karin Karlsbro hör till en av de tyngsta kritikerna.
EU-parlamentarikern Karin Karlsbro hör till en av de tyngsta kritikerna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

EU-parlamentarikern Karin Karlsbro deltog i beslutet som adjungerad i partistyrelsen. Hon stod på den förlorande sidan, även om hon tycker det är rätt att verka för ett maktskifte och så stort genomslag för liberal politik som möjligt.

– Men att medverka i en ren högerregering, som eventuellt skulle ta stöd av Sverigedemokraterna på något sätt, det anser jag inte ligger i linje med Liberalernas politik, vare sig på kort eller lång sikt, säger hon.

– Därför hoppas jag att vi, när det ska fattas beslut på ett kommande partiråd, förtydligar att vi vill ha en borgerlig regering men att den ska vara väl förankrad i mitten och inte göra sig beroende av något av ytterkantspartierna.

LÄS MER:"I stort sett hela Sabunis tal lät som en markering mot SD”

 Christer Nylander, Liberalernas andre vice ordförande, reserverade sig mot beslutet.
Christer Nylander, Liberalernas andre vice ordförande, reserverade sig mot beslutet. Bild: Ali Lorestani / TT

Även de två styrelseledamöterna Christer Nylander, riksdagsledamot och partiets andre vice ordförande, och Jan Jönsson, socialborgarråd i Stockholms stad, är missnöjda med beslutet. Det framgår av en reservation, undertecknad av de två, som lagts ut på Facebook.

”Det är inte liberalers uppgift att ge partier som står för extrema värderingar makt över regeringens sammansättning och politik”, skriver Jan Jönsson och Christer Nylander.

I reservationen redogör L-topparna i punktform hur partiet bör agera framöver. Deras förstaalternativ är att den forna Alliansen tar regeringsmakten, utan SD:s stöd. Andraalternativet är att allianspartierna bildar regering tillsammans med MP. Om inget av följande är möjliga föreslår Jönsson och Nylander att partiet intar en oppositionsroll.

ANNONS

LÄS MER:Löfven i stor intervju om Sabunis hot, corona och attackerna mot SD

Stenhård kritik från LUF Väst

LUF har ännu inte velat ta ställning i frågan, meddelar ordföranden Romina Pourmokhtari. Ett sådant besked kan eventuellt komma på lördagen.

Däremot riktar distriktet LUF Väst redan nu en hård känga mot det nya beskedet från partiledaren. Ordföranden Soroush Rezai ser det som helt otänkbart att L skulle ha samröre med V och SD.

– Det är två extrempartier som står väldigt långt ifrån vad vi tycker, säger han.

Han anser att partiledningen har riktat in sig på helt fel fråga, särskilt i en tid då partiets hela existens står på spel.

– Vi kanske åker ur riksdagen nästa val. Det viktiga är att vi pratar om vår politik och våra frågor. Jag har svårt att förstå hur all den här spelteorin som vi pratar om kommer att gynna oss, säger han.

Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst.
Soroush Rezai, distriktsordförande LUF Väst. Bild: Pressbild

Att de flesta liberaler föredrar en alliansregering är självklart, slår Soroush Rezai fast. Men att lyfta den frågan ett och ett halvt år innan ett val är helt fel diskussion.

– Vi har inte ens frågat M och KD om de är intresserade. Här kastar man ur sig saker utan att veta hur det blir efter valet. Vi har sett under den här mandatperioden att M och KD gör upp med V, och kanske genom proxy med SD, för att sätta bilden av att man kan prata med alla.

ANNONS

– Vill man rösta på ett högerparti som anser att SD är ett seriöst parti, då finns det två partier. Jag tror inte vi vinner något på att vara parti nummer tre som vill samarbeta med SD.

LÄS MER:Fem tunga liberaler om Nyamko Sabunis hot om att lämna januariavtalet

”Beslut på fel plats”

Pär Gustafsson, förbundsordförande för Liberalerna i Västsverige, och förste vice ordförande i fullmäktige Göteborg, är kritisk till beslutet.

Även han vill se en ny statsminister, men tycker att L borde gå till val som självständigt parti.

– Vi borde inte öppna upp för samarbete med SD. De vill inte ha med oss att göra heller. Vi är motpoler i svensk politik, jag förstår inte varför vi ska samarbeta med dem, säger han.

– Jag tycker att det här är ett beslut som borde tas på vårt högsta beslutande organ, på vårt landsmöte. Där har vi tagit ställningstaganden tidigare kring Sverigedemokraterna.

Är det här för toppstyrt?

– Om inte annat är det fler i partiet som tar beslut på ett landsmöte, det är en bredare representation som skulle kunna samlas. Det är viktigt i ett så här viktigt vägval, säger Pär Gustafsson.

Han säger att det är otydligt var de röda linjerna går och att det här ger SD inflytande.

– Vi ska inte ge Sverigedemokraterna mer inflytande än de har rätt till, säger han.

ANNONS
Axel Darvik har förespråkat linjen om en nya borgerlig regering sedan lång tillbaka.
Axel Darvik har förespråkat linjen om en nya borgerlig regering sedan lång tillbaka. Bild: Anna Tärnhuvud

Axel Darvik, kommunalråd i Göteborg, har förespråkat linjen om en borgerlig regering under lång tid. Han sitter också i den – oeniga – partistyrelse som står bakom dagens besked.

– Isoleringsstrategin har funnits under en lång tid, som nyttjats av andra partier också. Det finns de i partiet som har trott att det bästa sättet är att hålla borta ytterkanterna, det tycker inte längre en majoritet i Liberalerna, säger han.

Hur vet du att en majoritet i Liberalerna hyser den åsikten?

– Inte i partiet, men en majoritet i partistyrelsen. Det är tydligt efter dagens partistyrelsemöte.

Darvik säger att det är Liberalernas roll att slå vakt om borgerligheten, så att M och KD inte drar iväg åt det konservativa hållet.

– Det här är ett strategiskifte från vår sida, om hur vi bekämpar rasism och intolerans i Sverige. Vi tror inte längre att sker genom att isolera SD och V, utan det handlar om att förhålla sig till de partier som folk har röstat fram och se till att vi jobbar aktivt för att stödja liberala reformer, säger Axel Darvik.

– Isoleringspolitikens tid är över. Den har inte fungerat. Den har bara lett till att ytterkanterna i svensk politik har vuxit, medan vi har hamnat under spärren.

ANNONS
Eva Flyborg (L), vice gruppledare i Göteborg, vill att L tillsammsn med och KD går till val på gemensam politik.
Eva Flyborg (L), vice gruppledare i Göteborg, vill att L tillsammsn med och KD går till val på gemensam politik. Bild: Robin Aron

Eva Flyborg, vice gruppledare i Göteborg, säger att Sabunis besked kan sammanfattas med ett ord: Äntligen.

– Det här kommer vara det första steget att få hela Sverige på rätt kurs, säger hon.

Flyborg vill dessutom gå längre och att M, KD och L går till val ihop på en gemensam politik.

– Jag vill att vi bildar en äntringsgrupp, med de andra som vill bilda en borgerlig regering, så som vi gjorde när den första alliansregeringen bildades. Man tar fram en politik för de första 100 dagarna så att vi kan rivstarta, säger Eva Flyborg.

ANNONS