Liberalerna vill lämna januariavtalet inför valet – utesluter regering med SD

Liberalerna vill ha en borgerlig regering efter nästa val och är redo att samtala med alla partier – även Sverigedemokraterna.
– Ingen regering kommer att kunna tillträda utan att ta stöd av något av ytterkantspartierna, säger partiledaren Nyamko Sabuni (L).

ANNONS
|

Liberalernas partistyrelse har tagit beslut om ”en ny start för Sverige”.

I ett tal på fredagseftermiddagen säger L-ledaren Nyamko Sabuni att partiet ska arbeta för att Sverige ska få en borgerlig regering nästa mandatperiod.

– Förutsättningarna att driva en liberal reformagenda nästa mandatperiod är bäst om Sverige får en borgerlig regering.

”Hedrar januariavtalet”

Samtidigt planerar L att vara kvar i januarisamarbetet med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet under nuvarande mandatperiod.

– Man kan lita på Liberalerna. Vi kommer att hedra januarisamarbetet så länge de andra partierna respekterar det, säger Nyamko Sabuni.

Om partierna lyckas komma överens i höst om ett budgetförslag för 2022 ser Nyamko Sabuni framför sig att samarbetet avvecklas ”i ordnad form” därefter.

ANNONS

Partistyrelsen menar att det är viktigt att avtalet avvecklas, och att L går till val på en liberal reformagenda och för att byta regering.

Nyamko Sabuni säger att de nuvarande regeringspartierna inte klarar av att hantera utmaningarna, även om L drivit fram flera Liberala sakpolitiska förändringar inom samarbetet.

– Det saknas en framtidsvision i samarbetet.

– Sverige behöver en politisk kraft som lyssnar på den breda majoriteten svenskar.

”Friheten hotas”

Samtal har pågått internt i partiet om partiets framtid när det gäller januariavtalet och vilken väg partiet ska gå efter valet. Frågan är svår för många och partistyrelsens beslut skedde med knapp majoritet för den segrande sidan, 13 röster mot 10.

Främst handlar det om vägvalet kring att ta stöd av SD eller inte.

Det var också den frågan som avgjorde att L, under Jan Björklunds ledarskap, lämnade den tidigare alliansen och släppte fram Stefan Löfven som statsminister.

Med Nyamko Sabuni har partiet uppfattats ha svängt tillbaka högerut.

Utesluter regering med SD

I sitt tal slog Sabuni fast att Sverigedemokraterna fortsatt är Liberalernas huvudmotståndare och att antidemokratiska idéer idag får allt större genomslag, att friheten hotas av extremister. Något L vill motverka.

Att sitta i regering med SD utesluter hon, men säger:

– Vi kan samtala med alla.

ANNONS

Partistyrelsens beslut ska bekräftas på Liberalernas partiråd den 28 mars. Ledamöterna består av representanter från hela landet.

Inför mötet finns en reservation från den förlorande sidan, som går ut på att inte ta något stöd av SD.

Gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson, liberalernas förste vice ordförande, står bakom dagens besked.

– Frågan avgörs slutligt på ett partiråd. Jag har stor respekt för att många tycker att frågan är svår, men processen har varit bra med stor respekt för olika åsikter. Jag upplever att det i vårt partiland finns ett tydligt stöd för majoritetens linje, säger han.

Kristersson: ”Sverige behöver ny start”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar Liberalernas besked till TT.

– Det är inget konstigt, varje parti gör sina bedömningar utifrån vad de tror är bäst, säger han.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson välkomnar i sin tur beskedet.

– Sverige behöver en ny start och en borgerlig regering, och jag välkomnar alla som vill arbeta för det. Samtidigt måste alla partier fatta sina egna beslut, och jag har respekt för att detta är Liberalernas process, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommenterar saken på Twitter. Hon skriver att det är bra att L ger besked om att de vill byta regering och att dagens besked öppnar upp för fler uppgörelser med L i framtiden.

ANNONS

Centerledaren Annie Lööf skriver på Twitter att det är bra att även L landat i att januariavtalet bara gäller en mandatperiod, och att C söker stöd i den politiska mitten, utan att förhandla eller samarbeta med SD.

Partistyrelsens beslut:

  • Så länge övriga tre parter fullföljer de 73 punkterna enligt överenskommelser avser Liberalerna att bidra med sikte på att januariavtalet slutförs.
  • Nås en överenskommelse om budgetpropositionen för 2022 är det Liberalernas syn att samarbetet därefter i ordnad form avvecklas.
  • Liberalerna går till val på en liberal reformagenda och på att byta regering.
  • Den liberala reformagendan handlar om sådant som att lösa integrationen, höja kunskapsresultaten i skolan, klara klimatomställningen, sätta stopp för den stigande kriminaliteten och förbättra förutsättningarna för jobb och företag.

Källa: Partistyrelsens förslag

ANNONS