Socialdemokraterna rasar i popularitet bland göteborgarna

Socialdemokraterna rasar i popularitet bland göteborgarna, visar SCB:s partisympatiundersökning. Samtidigt går det inte längre att säga om S eller V är störst.
– Vi har visat att våra röster spelar roll, säger V-profilen Daniel Bernmar, och pekar på hyresfrågan och pensionsfrågan.

ANNONS
|

Sedan i maj har Socialdemokraterna tappat rejält i popularitet bland göteborgarna. Det visar SCB:s partisympatiundersökning som släpptes på onsdagen.

Här mäts vilket parti väljarna anser sig stå närmast, oberoende av om det är på riksnivå eller lokalt i kommunen.

I maj ansåg 28,4 procent av göteborgarna att S låg dem närmast. I november stannade siffran på 19,8 procent, vilket är ett statistiskt säkerställt tapp.

Det innebär att nästan en tredjedel av göteborgarna som sympatiserade med S i våras inte längre gör det.

– Det här är en mätning som går åt fel håll för första gången på flera år. Men när det kommer sådana siffror tar både jag och partiet det på största allvar, säger Mattias Jonsson, riksdagsledamot och ordförande för S i Göteborg.

ANNONS

Mätningen är gjord fram till 25 november, och fångar alltså inte in effekten av att Magdalena Andersson blivit statsminister, däremot sådant som sommarens regeringskris och valet av ny partiordförande för S.

Undersökningen är gjord slumpvis ur befolkningsregistret, där 227 göteborgare har svarat på undersökningen och totalt 4 319 personer i hela landet. För att kompensera för bortfallet ges personer där svarsfrekvensen är låg, exempelvis yngre personer, högre vikt.

Även kön, utbildning, om man är född utomlands eller i Sverige, liksom partival i senaste riksdagsvalet vägs in för att siffrorna ska bli tillförlitliga.

– Vi har testat det och sett att det håller tillräckligt bra kvalitet, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB.

LÄS MER:Motståndet mot EU-medlemskapet minskar

LÄS MER:Ebba Busch ser ingen plats för SD eller L i regeringen

Under de mätningar som gjordes när pandemin var mer politiskt aktuell ökade S istället rejält. Mattias Jonsson tror att det beror på att fokuset på välfärden då var stort.

– Jag tror att välfärdsfrågorna är viktiga för göteborgarna och att de känner ett stort förtroende för S att hantera den typen av frågor. Här behöver vi vara väldigt tydliga som parti att vi fortsatt sätter välfärden först, säger han.

Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet.
Jonas Hinnfors professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet. Bild: Thomas Johansson

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, konstaterar att det stora tappet bland göteborgarna sticker ut i landet.

ANNONS

Han menar att det faktum att partiet på lokal nivå i Göteborg inte längre har något organiserat samarbete vänsterut, samtidigt som de gör upp åt höger gör det svårt att veta var man har partiet.

– Ibland gör man upp med Demokraterna. Ibland med alliansen. Samtidigt har man en retorik som både är populistisk och med traditionella vänstermarkörer i ordval. Men man samarbetar inte åt vänster. Positionen är något oklar, säger Jonas Hinnfors.

Han menar att det är enklare för Vänsterpartiet som har tagit på sig ledartröjan för en vänsteropposition i staden.

LÄS MER:Centerpartiet tappar i SCB:s stora mätning

Bernmar (V): Gynnats av strid

Vänsterpartiet får nu stöd bland 19,5 procent av göteborgarna, jämfört med 14,5 procent i maj. Ingen statistiskt säkerställd ökning, men i och med Socialdemokraternas tapp går det inte längre att säga om S eller V är störst.

Daniel Bernmar (V) säger att partiets strider kring hyresfrågan och pensionerna på riksnivå visar att partiets röster spelar roll.

– Vi vet att en stor del av göteborgarna tycker som vi i sakfrågorna, men de har alltid varit lite oroliga att vi inte ska kunna utöva det inflytandet. Nu har vi visat att det spelar roll vad man röstar på, säger han.

Han menar att partiet också lokalt har visat att de tar strid på strid för partiets värderingar och ett mer rättvist Göteborg.

ANNONS

– Vi är ett tydligt vänsteralternativ. Jag tror att en stor andel av göteborgarna är vänster, och de ser den politiken vi för. Vi har visat att det spelar roll när man röstar på vänsterpartiet, säger han.

Tungt läge för L

Liberalerna har traditionellt haft ett relativt starkt fäste i Göteborg, men med siffror på ynka 2,5 procent ser det nu mycket dystert ut även här.

Jonas Hinnfors tror att partiets interna splittring i frågan om förhållandet till SD gör det svårt att nå fram med sakfrågor, både lokalt och på riksplanet.

– Det är uppenbart att den nationella frågan finns där hela tiden. Frågan om relationen till SD äter sig in, säger han.

– Det är inte lätt för väljarna att veta vad man får om man röstar på partiet. Då blir det såhär till slut.

LÄS MER:Centerpartiet tappar i SCB:s stora mätning

Så tycker göteborgarna

Partisympatier invånare i Göteborgs stad, november/maj 2021:

Felmarginal inom parentes.

Moderaterna: 22,1 procent (+/- 5,7) / 23,5 procent

Centerpartiet: 11,7 procent (+/- 4,9) / 8,8 procent

Liberalerna: 2,5 procent (+/- 1,9) / 4,3 procent

Kristdemokraterna: 2,9 procent (+/- 2,3) / 2,6 procent

Miljöpartiet: 7,1 procent (+/- 3,7) / 4,5 procent

Socialdemokraterna: 19,8 procent (+/- 5,5) / 28,4 procent

Vänsterpartiet: 19,5 procent (+/- 5,7) / 14,5 procent

Sverigedemokraterna: 13,5 procent (+/- 5,3) / 12,1 procent

...

Vet ej/uppgift saknas: 11,6% (+/- 5,6)

Så gjordes mätningen:

Siffrorna från Göteborg är en del i SCB:s stora partisympatiundersökning, som skickats ut till 9 190 personer i landet genom slumpmässigt urval med röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

4 319 personer svarade, genom telefonintervjuer och webbenkät.

Frågan som ställdes: ”Är det något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra?”

Om personerna inte svarar på den frågan ställs frågan: ”Men vilket parti har du störst sympati för?”.

Data samlades in under perioden 28 oktober till 25 november.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS