Centerpartiet tappar i SCB:s stora mätning

Centerpartiet backar med 1,1 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning för november, jämfört med mätningen i maj. Undersökningen visar också att Liberalerna fortsatt inte skulle komma in i riksdagen om det vore val i dag.

ANNONS
|

Med ett år kvar till valet kommer nu SCB:s senaste väljarundersökning. Den visar vad svenskarna skulle rösta på om det vore val i dag.

Mätningen görs en gång per halvår. Skillnaderna jämfört med den senaste mätningen i maj är små och Centerpartiets tapp på 1,1 procentenheter är den enda statistiskt säkerställda förändringen.

– Vi har tagit ansvar för att Sverige ska kunna styras fram till valet genom att släppa fram en socialdemokratisk statsminister och vi har också hållit SD borta från regeringsmakten. Men då har vi också fått hårda angrepp från både höger och vänster som inte uppskattat vår linje, och det är klart att det kan ha påverkat stödet för oss, säger Centerns partisekreterare Michael Arthursson till TT.

ANNONS

LÄS MER:Efter omröstningen – alla är arga på Annie Lööf

Inget block når majoritet

Det finns heller inga tydliga koalitioner eller grupperingar som når en majoritet av rösterna i november 2021, konstaterar Mikaela Järnbert, statistiker på SCB, i ett uttalande.

För de partier som har kniven mot strupen ser läget fortsatt mörkt ut. Förra mätningen fick Liberalerna rekordlåga siffror och om det vore val i dag ser det ut som om varken de eller Miljöpartiet skulle komma in i riksdagen. Endast Liberalernas utträde är dock statistiskt säkerställt.

Liberalernas partisekreterare Juno Blom säger till TT att siffrorna är tråkiga men anser samtidigt inte att de har påverkas av partiets vägval, i vilket man öppnat för samarbete med SD.

– Jag tror att det är viktigt att den väg vi har valt måste bli supertydlig, det måste finnas en tydlighet i hela partiet om att det är den här vägen som gäller. Nu har vi landsmötets beslut som verkligen fastställde att Sverige behöver ha en ny start och borgerlig regering. Det här är vad som gäller och som vi tror på, säger Juno Blom till TT.

LÄS MER:L och MP kvar under spärren

Hit har L-väljarna gått

Det är femte gången under mandatperioden som Liberalerna ligger under fyraprocentspärren i partisympatiundersökningen. Av de 5,5 procent som L fick i senaste riksdagsvalet har cirka 1,2 gått till Moderaterna, 0,7 till Centerpartiet och lika många till Socialdemokraterna, enligt SCB.

ANNONS

Om man i stället jämför med majmätningen finns bara en säkerställd förändring: Moderaterna har tappat något till Kristdemokraterna.

Mätningen gjordes under perioden 28 oktober-25 november. Det innebär att den inte fångar upp den senaste politiska dramatiken: Magdalena Anderssons sju timmar som statsminister, Miljöpartiets avhopp från regeringen och det nya valet av Andersson och hennes regering.

Däremot har väljarna kunnat ta ställning till fällningen av Stefan Löfven som statsminister i sommar, Liberalernas avhopp från januariavtalet, omvalet av Löfven som statsminister i juli, samt hans avgång som partiledare för Socialdemokraterna.

LÄS MER:Magdalena Andersson vald till statsminister igen

LÄS MER:SCB-mätningen missar allt spännande

Fakta: Om det vore val i dag

Resultat november / resultat maj / förändring

Socialdemokraterna: 29,1 % / 28,2 % / 0,9

Moderaterna: 22,7% / 22,4% / 0,3

Sverigedemokraterna: 18,6% / 18,9% / -0,3

Vänsterpartiet: 9,2% / 8,9% / 0,3

Centerpartiet: 8,4% / 9,5% / -1,1

Kristdemokraterna: 4,6% / 4,5% / 0,1

Miljöpartiet: 3,9% / 3,8% / 0,1

Liberalerna: 2,5% / 2,5% / 0,0

Övriga partier: 1,1% / 1,4% / -0,3

Fakta: Undersökningen

SCB genomför partisympatiundersökningen (PSU) två gånger varje år, i maj och november. PSU för november 2021 genomfördes under perioden 28 oktober-25 november.

Totalt ingick 9 190 slumpmässigt utvalda personer i hela Sverige som är röstberättigade i riksdagsval. Svaren samlades in genom telefonintervjuer och via webbenkät. Totalt svarade 4 319 personer, vilket motsvarar 47,0 procent.

”Val i dag”-skattningen, som presenteras i dag, mäts med frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS