Snökaos i Västsverige – inställda bussar och varning för halka

Snön har ställt till det på flera håll i Västsverige. Under tisdagen har det larmats om flera olyckor, kollektivtrafik har ställts in och försenats och Trafikverket uppmanar till att ställa in dagens resor. Men det snöfall som legat över Göteborg under dagen har passerat och nu väntas mildare väder.
– Det blir milt och kan regna så förmodligen kommer snön töa bort ganska snart, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Den första snön har fallit över Göteborg i helgen och det kommer den fortsätta göra i början av veckan.

– Det är molnigt väder och fortsatt en del snöbyar som passerar under tisdagskvällen och natten, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Framåt dagen på tisdagen väntas det bli uppehåll och mot eftermiddagen mulnar det på ganska snabbt.

– Det kan komma lite snöfall igen, och regn ut mot kusten. Men det är inga större mängder, säger Max Schildt.

Mildare luft är på ingång och plusgrader väntar i veckan, enligt SMHI.

Hur blir det med halkan?

– Lokalt kan snöbyarna ställa till med problem säger Max Schildt.

ANNONS

Gul varning utfärdades

En gul varning för snöfall utfärdades redan på söndagen och gällde fram till måndagskvällen i området sydväst om Vänern och ner till Orust.

Snövädret skapade problem i trafiken på flera håll i Västsverige och för postens utdelning. Bland annat kunde inte tidningen TTELA delas ut mellan Lilla Edet och Brålanda under måndagsmorgonen.

Swedavia säger att det finns vissa förseningar i flygtrafiken på grund av snö på landningsbanorna.

– Generellt säger vi att man ska ta sig försiktigt på vägen till flygplatsen, sen ska man gärna ta kontakt med sitt flygbolag och kolla vad som gäller för ens avgång. Vi har även information i våra egna kanaler, säger Peter Wärring på Swedavias presstjänst.

Även busstrafiken har störts av snöfallet och alla stadsbussar i Vänersborg och Trollhättan var under måndagen inställda under närmare fem timmar.

Enligt Trafikverket råder mycket besvärligt väglag och hal vägbana, främst i områdena mellan Ljungskile och Munkedal, västerut till Lysekil och från Uddevalla norrut mot Färgelanda.

Man jobbade under måndagen med att ploga och sanda vägarna och Trafikledningscentralen uppmanar till försiktighet på vägarna i hela Västsverige.

– Vi varnar allmänt för vinterväglag. Kör försiktigt och håll avstånd. Alla har inte hunnit byta till vinterdäck, säger Daniel Gustavsson på Trafikledningscentralen Väst.

ANNONS

”Vintern får vi avvakta med”

Även skolorna påverkades av snön och på måndagsmorgonen meddelade Kunskapsförbundet Väst att det blir delvis hemundervisning för gymnasieeleverna i både Vänersborg och Trollhättan, skriver TELA.

Den meteorologiska hösten kom till Göteborgsområdet den 14 november och den meteorologiska vintern lyser ännu med sin frånvaro. När den väntas komma är i nuläget oklart.

För att det ska räknas som en meteorologisk vinter ska temperaturen ligga under noll grader i fem dagar i följd.

– Nu har vi bara haft enstaka dagar med kallare väder så vintern får vi ta och avvakta med, säger Ohlsson.

LÄS MER:Varningar från SMHI – stora snömängder

LÄS MER:Snö i Göteborg – så länge blir den kvar

LÄS MER:Snöoväder gav inställda bussar och elavbrott

ANNONS