Snö i Göteborg – så länge blir den kvar

Snön lägger sig i centrala Göteborg på trettondagen. Men den som uppskattar nederbörden får dock passa på att njuta; snart väntas mildare väder.
– Det är definitivt ett väderläge då man ska ta det försiktigt på vägarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Trettondagen bjuder på snöfall i Göteborgsområdet. De vita flingorna började rentav lägga sig i centrala stan under förmiddagen.

– Det är ett nederbördsområde som ligger över Götaland, i den nordvästra delen med Göteborgsområdet är det inte några större mängder som väntas, men kan ändå förekomma snöfall med lite blöta inslag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Hon fortsätter:

– Det kan komma mellan en och fem centimeter, i stora drag.

Snö över Göta älv.
Snö över Göta älv. Bild: Anders Ylander

Mildare luft nästa vecka

Men den som längtat efter att snön ska falla får passa på att njuta. Snöområdet väntas snart ha lämnat Västsverige.

– Det rör sig bort under torsdagskvällen och kommer börja avta under natten mot torsdag. Lokalt kan det dröja sig kvar någon snöby, så på fredag kan det bli lite nysnö lokalt – annars är det främst under onsdagen och tidigt torsdag.

ANNONS

Samtidigt som viss snö alltså håller sig kvar, i stället för att smälta bort, är det osäkert hur länge marken kommer kunna vara vit.

– Temperaturen ligger runt noll grader, med nordostlig strömning, så det kan säkert ligga kvar lite grann. Sedan väntas det på söndag komma in mildare luft.

Utsikt från Masthuggskyrkan.
Utsikt från Masthuggskyrkan. Bild: Anders Ylander

Risk för halka på vägarna

Nästa vecka ser det alltså mörkare ut, för den som vill att snön ska lysa upp januari. Det väntas i början av veckan ett par plusgrader i Göteborgsområdet, med start redan på söndag.

– Den snö som eventuellt har lagt sig i Göteborgsområdet då får det svårt att stanna kvar på söndag.

Nederbörden, kombinerad med temperaturer runt noll grader, innebär samtidigt att det gäller att vara försiktig i trafiken. Det finns risk för halka för den som ger sig ut på vägarna, efter att möjligtvis ha varit på jul- och nyårsfirande.

– I ett sådant här väderläge med en lufttemperatur nära noll grader och snö, som kan ha inslag av blötsnö, kan det frysa till. Särskilt om temperaturen pendlar kring noll grader. Då kan det också bli halka, så det är definitivt ett väderläge då man ska ta det försiktigt på vägarna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS