2015 var det snö på Drottningtorget i Göteborg men hittills i vinter har det lite av den vara i Västsverige.
2015 var det snö på Drottningtorget i Göteborg men hittills i vinter har det lite av den vara i Västsverige. Bild: Stefan Berg

Känslan är rätt – det var mer snö förr i Göteborg

Det finns fortfarande hopp om snö i Västsverige innan våren. Men vita vintrar i Göteborg kan komma att förpassas till historieböckerna.
– Det går inte med exakthet säga när det i princip blir helt snöfritt i Västra Götaland. Det är dock klart att den globala uppvärmningen bidragit till en uppvärmning som i sin tur lett till att snösäsongen redan blivit kortare, säger Erik Kjellström, SMHI.

ANNONS
|

Väderprognosknarkaren kunde i början av veckan se att SMHI förutspådde snö i Göteborg på lördag. Men likt en snökristall som landar på huden har nu snöflingan i prognosen försvunnit och ersatts av en vattendroppe. Norska Yr och danska DMI har inte heller någon snö i sina prognoser till helgen, medan finska Foreca tror på snöblandat regn under fredagen, lördagen och söndagen.

– Vi har nederbördsområden som betar av varandra. Det vi ser på fredagen och lördagen är att det är en väldig blandning på nederbörden och en osäkerhet vad det kommer att falla som, regn, blötsnö eller snö, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Alla fyra vädertjänsterna förutser temperaturer på några grader över nollan de kommande dagarna i Västsverige. Och just hur varmt eller kallt det är i marknivå är en viktig faktor för om det blir något snötäcke eller inte.

– Vi ska helst ligga på några minusgrader om det ska ligga kvar, säger Linus Karlsson och tillägger att det är det är mildare sydvästvindar som sätter stopp för kylan.

Snö i Storgöteborg

Det föll lite snö i regionen under den gångna helgen, exempelvis i Mölndal, Lerum och Kungsbacka.

– Det var en del snö som la sig på noll till tre centimeter på en del håll. Men vid mätningarna morgonen efter hade det mesta smält, säger Linus Karlsson.

Snögränsen går dock betydligt längre norrut under 2020:s sista dagar. Norra Dalsland har lite snö och även stora delar av Värmland, precis som Dalarna, Gävleborg och Norrland.

Stora variationer från vinter till vinter

  • Antalet dygn med snötäcke ligger på en lägre nivå från 90-talets början jämfört med de 40 föregående åren i Götaland.
  • Längre söderut varierar snötäcket mycket från vinter till vinter, variationen mellan åren är mindre längre norrut.
  • Vissa vintrar de senaste åren har varit kortare, som den 1989/1990 och förra vintern, då Götaland enbart hade snötäcke i en till tre veckor. Vintern 2009/2010 däremot hade Götaland istället snö i tre månader.

Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, förklarar att vintrar med milda sydvästvindar från Atlanten nu i princip är snöfria. Men hoppet är inte ute för Västsverige denna vintern, om det slår om till högtryck och vi får vindar från Ryssland eller Centraleuropa kan det bli riktigt kallt.

– Vi har bara sett en av de tre vintermånaderna än så länge och väderläget kan absolut komma att ändras så att det blir kallt och snö under januari, februari eller mars och snöfall även i april eller ännu senare, förklarar Erik Kjellström.

ANNONS

Snösäsongen har redan blivit kortare

SMHI:s beräkningar visar att det kan bli ovanligt med snötäcke överhuvudtaget i de södra delarna av landet framöver. Hur det kommer att se ut i Västsverige på längre sikt avgörs av hur mycket klimatet förändras.

SMHI:s prognoser visar att om utsläppen av växthusgaser minskar kan delar av regionen fortfarande få snö under åren 2071-2100, men vid ökade utsläpp förblir marken bar året runt.

– Det går inte med exakthet säga när det i princip blir helt snöfritt i Västra Götaland. Det är dock klart att den globala uppvärmningen bidragit till en uppvärmning som i sin tur lett till att snösäsongen redan blivit kortare.

Erik Kjellström tillägger att det inte finns något som pekar på att den trenden kommer att brytas så länge klimatpåverkan fortsätter öka.

Att det för några dagar sedan gick att skrapa ihop till någon snögubbe och åka pulka på ett tunt snötäcke i mindre kommuner i Storgöteborg medan stan förblev bar har med geografi att göra. Erik Kjellström pekar ut närheten till havet – ett värmemagasin – och höjdskillnader som de främsta faktorerna.

– Så länge havet inte är fruset så bidrar det till att hålla temperaturerna uppe även i kustbandet. Sen kan också höjdskillnaderna spela en viss roll i sammanhanget. Även om sydsvenska höglandet inte är så väldigt högt betyder varje 100 meter ca 0,65 graders temperaturavtagande i medeltal.

ANNONS
Ralph Sköld, 74, Centrum
Bild: Jonas Lindstedt

Upplever du att det var mer snö när du var barn?

grade crossed
– Absolut. Jag har blivit insnöad några gånger både som liten och som vuxen. Det var mycket mer snö. Jag jobbade som brobyggare och vi hade ibland ett helvete när snön kom och vi skulle gjuta, vi fick ånga bort den. Till exempel när vi byggde Angeredsbron 1977. Jag längtar efter det, jag bor vid Prippska tomten och ser bara lite snö ibland nu.
Lena Stenfeldt, 54, Centrum
Bild: Jonas Lindstedt

Upplever du att det var mer snö när du var barn?

grade crossed
– Ja, det gör jag, men sen om det är sant eller inte vet jag inte. Jag minns det som att vi alltid hade en period med is och snö då man åkte pulka. Inne i Göteborg blir det mindre och mindre, jag upplever att det var längre och mer sammanhängande vintrar på 80-talet. Nu går det längre och längre mellan de där vintrarna då det kommer riktigt mycket snö.
Sofia Ström, 40, Centrum
Bild: Jonas Lindstedt

Upplever du att det var mer snö när du var barn?

grade crossed
– Ja, jag minns det som att det var mer när jag var liten. Man åkte pulka och snowracer i Slottsskogen, det var mer snö i stan. Och skolan var stängd 1995. Nu var det längesedan det var en vit jul. Men man vet inte om det kanske är minnet som gör att det känns annorlunda, men generellt känns det som att det är mindre snö nu.
Alva Jarl, 20, Göteborg
Bild: Jonas Lindstedt

Upplever du att det var mer snö när du var barn?

grade crossed
– Man tänker att det var mer snö när man var liten, men det var det ju inte. Jag minns bara en vit jul. Det kanske känns som att det var mer eftersom man var ute och lekte i snön när man var liten. Jag hade gärna haft mer snö, men här blir det bara slask, då är jag hellre utan.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS