Efter veckans strålande sol flaggar SMHI för att ostadigare väder är på ingång. Arkivbild.
Efter veckans strålande sol flaggar SMHI för att ostadigare väder är på ingång. Arkivbild. Bild: Filip Powidzki Casserblad

SMHI: Ostadigare väder på ingång över Göteborg

Göteborg kan komma att snudda på rekordtemperaturer under torsdagen – men det gäller att lapa sol medan man kan. Enligt SMHI väntar ostadigare väder framöver.
– Det har dykt upp en hel del moln i prognosen, säger meteorolog Erik Höjgård-Olsen.

ANNONS
|

Veckan som gått har bjudit på ett alldeles strålande väder. Folk har vågat sig ut i bara shorts, badplatser har fyllts i en ohygglig takt och glassförsäljningen har sannolikt på allvar vaknat ur sin vinterdvala.

Men nu flaggar SMHI för att det kan vara slut på det roliga. Trots att det på torsdagen fortsatt blir riktigt varmt – nästan upp på nivå med 2018 års majrekord om 31,1 grader – så kommer solen skymmas av ett större molntäcke.

– Det är inte otänkbart att vi kan slå det (rekordet) i dag, men det har dykt upp en hel del moln i prognosen som nu ser ut att komma till Göteborg ganska tidigt, säger Höjgård-Olsen.

ANNONS

Risk för regn – och åska

Och det ostadiga vädret håller sedan i sig. Först dyker temperaturen ner till 20-strecket på fredagen, för att sedan öka under lördagen. Sen sjunker det igen.

– Vi har lite ostadigare väder på ingång de närmsta dagarna. Det första som händer är skurarna som driver in, kanske redan sent i eftermiddag eller kväll, säger meteorologen och fortsätter:

– Sen är det uppehållsväder och åter en del sol under helgen, med temperaturer som kanske når upp mot 25 grader. Sen blir det omslag och ostadigt, framför allt ser mors dag (söndag) ut att föra med sig lite skurar.

Med skurarna finns även risk för att ett annat sommarfenomen kan tillkomma: åska. På torsdagseftermiddagen drog ett ordentligt åskväder in över Västkusten.

– Det som drar in över Göteborg nu kommer från Hallandstrakten. Det kommer vara en hel del åskskurar den kommande timmen, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI.

Under kvällen förväntas sedan åskvädret passera bort över havet. Imorgon ser det inte ut att finnas risk för åska, enligt SMHI.

LÄS MER:Blåsigt väder ger stor skogsbrandsrisk

LÄS MER:Göteborg är årets Purple flag-stad – lyser lila i en vecka

LÄS MER:Spektakulära blixtar vid vulkanutbrott

ANNONS