IS-terroristen Michael Skråmos sju barn, tillsammans med morfar Patricio Galvez under ett tidigare möte.
IS-terroristen Michael Skråmos sju barn, tillsammans med morfar Patricio Galvez under ett tidigare möte. Bild: Privat

Skråmos barn har kommit till Sverige

IS-terroristen Michael Skråmos barn har under onsdagsförmiddagen landat i Göteborg tillsammans med sin morfar Patricio Galvez.
– Det var underbart att känna sig välkommen till Sverige, säger han till GP.

ANNONS
|

Det var på onsdagsförmiddagen som Patricio Galvez och hans sju barnbarn anlände till Landvetter.

Under onsdagskvällen berättar han att de är tillsammans allihopa.

– Det är underbart, det kändes underbart att lyfta från Irak. Sen när vi landade i Sverige skrek alla barnen samtidigt av glädje, säger Patricio Galvez.

På Landvetter mottogs de av polisen.

– Det var en underbar känsla. Vi blev mottagna av polisen på ett varmt sätt. Det var underbart att känna sig välkommen till Sverige. Det kändes väldigt fint faktiskt.

Ing-Marie Larsson, talesperson för socialtjänsten Göteborg säger följande om beredskapen till Sveriges Radio.

ANNONS

– Vi har god kunskap och hög kompetens. Vi är vana att hantera barn som har farit illa. Staden har en god kompetens. Det finns tio stadsdelsnämnder. Samtliga stadsdelsnämnder är på tårna.

När GP pratar med henne är hon fåordig om vad som händer härnäst.

– Vi uttalar oss inte om individer av sekretesskäl.

Vad händer rent generellt i sådana här situationer?

– Det som händer när barn har förlorat sin vårdnadshavare och kommer till landet är att socialtjänsten omedelbart tar vid och börjar utreda kring två situationer. Dels utifrån att man föreslår en ställföreträdare, ett juridiskt ombud kan man säga och dels utifrån barnens behov.

LÄS MER:Patricios kamp för att rädda barnbarnen

Skyddsbedömning ska göras

Hon säger att de ganska fort kommer att utreda en ny vårdnadshavare som en domstol senare ska utse. Fram till dess har socialtjänsten ansvaret över barnen.

Vad gör socialtjänsten i de fall då det kan finnas en ökad hotbild mot barnen?

– Rent generellt kan jag säga att vi alltid gör en skyddsbedömning när det handlar om barn utan vårdnadshavare där det kan förekomma en hotbild. Det kan bland annat leda till ett omedelbart omhändertagande och att de få skyddade uppgifter. Det är beslut som fattas omedelbart. Vi måste också ha en plan för den oro som kan finnas hos individer som ska skyddas.

ANNONS

Michael Skråmo är norsk medborgare men har bott i Göteborg tillsammans med sin fru och deras fyra barn innan familjen åkte till Syrien för att ansluta till IS. Därefter har paret fått ytterligare tre barn.

Efter att barnens mamma hade dödats av en mina i december och det bekräftades att IS-terroristen Michael Skråmo var död hölls barnen i ett läger i det kurdiskt kontrollerade området i norra Syrien.

Efter förhandlingar med representanter för det kurdiska självstyret kunde barnen föras till Irak i början av maj. Sedan dess har de bott med sin morfar på ett hotell och har nu förts till Göteborg.

Erik Nord: "Inte överdriva hotbilden"

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, tonar ner betydelsen av polisens insats under onsdagsförmiddagen.

– Socialtjänsten upplevde att den här familjen med de unga barnen skulle kunna behöva extra stöd och backning. Vi har ett gott samarbete med socialtjänsten så vi sa att vi kan ordna så att de inte behöver gå den ordinarie vägen ut från flygplatsen om det skulle väcka uppmärksamhet. Vi såg till att de tog sig från flygplatsen till det ställe där de ska vara nu under lugna och ordnade former, säger han.

Han säger vidare att det är socialtjänsten, inte polisen, som framöver har ansvaret för situationen.

ANNONS

– De hör av sig om de behöver stöd och stöttning. Sådan samverkan sker varje dag, även om det inte sker så publikt som det här. Men jag upplever att vårt huvuduppdrag var att se till att de kom in på rätt sätt.

Han vill inte närmare kommentera en eventuell hotbild mot barnen.

– Vi har som sagt en fortlöpande samverkan med socialtjänsten och kommunen. Det handlar om många frågor, det är en av dem. Men jag tycker inte att man ska överdriva hotbilden mot de här små barnen, säger Erik Nord.

ANNONS