Hvitfeldtska är en av alla gymnasieskolor som förbereds för stängning.
Hvitfeldtska är en av alla gymnasieskolor som förbereds för stängning. Bild: Kent Hallgren

Skolorna är beredda på stängning

Göteborgs skolor förbereder sig på att stänga med kort varsel. Gymnasieeleverna måste ta med sig datorerna hem och lärarna får snabbkurser i digital undervisning.

ANNONS
|

Hvitfeldtska är en av skolorna där lärarna måste ta med sig datorer och jobbtelefoner hem varje dag. Anledningen är att de ska kunna undervisa digitalt, om de svenska myndigheterna bestämmer sig för att stänga ner alla skolor. Även eleverna ska ta med sig skoldatorerna hem och kolla så att kameror och mikrofoner fungerar.

– Vi är i full gång med att förbereda oss för att alla eller några enskilda skolor ska gå över till att undervisa på distans, säger Tomas Berndtsson på utbildningsförvaltningen i Göteborg, som ansvarar för gymnasieskolorna.

LÄS MER: Arne Larsson: Därför stänger inte de svenska skolorna

ANNONS

Måste lösa internet själva

Den kritiska punkten är internetuppkopplingen. För att eleverna ska kunna ta del av undervisningen måste de ha internetuppkoppling. Kommunen har inga uppgifter om vilka elever som har internet hemma.

Även grundskolorna är beredda på att stänga ner. Om de tvingas hålla stängt kommer det inte att ordnas någon fritidsverksamhet.

– Det är inget som skolan kan ansvara över, utan föräldrarna får vara hemma med barnen, säger Marie Åhman som är kommunikatör på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Danmark stänger ner

De senaste dagarna har Danmark och flera norska städer bestämt sig för att stänga alla skolor och förskolor, med start på måndag. Nu undrar många varför Sverige inte gör samma sak. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell förklarade läget på en presskonferens på torsdagen.

– Vi kommer att ha ett möte med våra nordiska kollegor i morgon. Det är mycket som kan vägas in innan vi tar ett så drastiskt beslut, som får sådana stora effekter på många olika delar av samhället.

Han sa också att man inte vet hur en stängning av skolor och förskolor kommer att påverka smittspridningen.

ANNONS