Skolanställd polisanmäld – kollade elevers journaler

En före detta skolanställd i Göteborg har polisanmälts för dataintrång. Personen har tidigare jobbat på en grundskola och har vid flera tillfällen tittat i tidigare elevers journaler.

ANNONS

På onsdagen polisanmäldes en före detta skolanställd i Göteborg för dataintrång. Personen har tidigare jobbat på en grundskola i Göteborg och har vid flera tillfällen gått in och tittat i tidigare elevers journaler. Det skriver grundskoleförvaltningen i ett pressmeddelande.

– Vi ser allvarligt på det som inträffat och har därför lämnat över till polisen att utreda om ett brott har begåtts. Som förvaltning har vi brustit i våra rutiner, säger Helena Sjöberg, avdelningschef för styrning och ledning på grundskoleförvaltningen i pressmeddelandet.

Borde tagit bort behörigheten

När medarbetaren slutade sin tjänst och började på en annan förvaltning i staden, skulle hens behörighet ha tagits bort från skolans journalsystem, men det gjordes inte. Behörigheten togs bort så snart intrånget uppdagades.

ANNONS

– Nu behöver vi säkerställa att något liknande inte kan hända igen, säger Helena Sjöberg.

Förvaltningen kommer att kontakta de som har drabbats av intrånget via skolan och har också anmält händelsen till integritetsskyddsmyndigheten.

LÄS MER:Polisens teori: Pulverbrev kopplade till tidigare hot

LÄS MER:Lärare varnar: Nedskärningarna i skolan kommer att straffa sig

LÄS MER:Nya stora nedskärningar i Göteborgs skolor 2024

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS