Skeppsbron i Göteborg är landets näst fulaste p-plats

Skeppsbron är inte bara ett av Göteborgs mest misslyckade byggprojekt. Det är också en av Sveriges fulaste parkeringsplats – den näst fulaste enligt Naturskyddsföreningen.
– I dag finns det fler parkeringsplatser än människor i Sverige, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

ANNONS

Skeppsbron kallades för Göteborgs bästa mark och skulle bli göteborgarnas nya mötesplats vid älven. Detaljplanen antogs redan 2014 och innehöll en salig mix av bostäder, simbassänger, parkmiljöer och restaurangstråk vid vattnet.

Göteborgspolitikerna ville att förändringen av området skulle få folk att säga ”vi möts på Skeppsbron”.

Men så blev det aldrig.

Detaljplanen möttes av kritik från dag ett och alla försök att genomföra den gick i stöpet. Bakslag och försök att rädda situationen avlöste varandra till dess att en kostnadschock på 1,6 miljarder kronor fick allt att stanna upp. Numera säger göteborgarna snarare ”vi parkerar på Skeppsbron” när de pratar om området.

ANNONS

Näst fulast i Sverige

Skeppsbron är i dag inte bara ett av Göteborgs mest misslyckade byggprojekt. Parkeringen, som platsen numera används som, är nu också en av landets fulaste – den näst fulaste enligt Naturskyddsföreningen som står bakom utmärkelsen.

”I stället för att människor ska kunna ströva längs vattnet eller att platsen används till bostäder eller grönytor breder sig en stor parkeringsplats ut sin asfalt i de centrala delarna av staden”, skriver Naturskyddsföreningen i sin motivering.

Dessutom ligger parkeringsplatsen i ett område med stora möjligheter till kollektiva transportslag, menar Naturskyddsföreningen.

– Bilen har bokstavligen invaderat våra städer och vi svenskar har stadsplanerats in i ett djupt bilberoende. I dag finns det fler parkeringsplatser än människor i Sverige och mer parkeringsyta än bostadsyta, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Skeppsbron i Göteborg är Sveriges näst fulaste parkeringsplats enligt Naturskyddsföreningen.
Skeppsbron i Göteborg är Sveriges näst fulaste parkeringsplats enligt Naturskyddsföreningen. Bild: Naturskyddsföreningen

Bidragen till tävlingen skickades in från allmänheten och efter att Naturskyddsföreningens jury sammanställt tio finalister avgjordes tävlingen genom en öppen omröstning.

Sveriges fulaste parkeringsplats ligger i Eskilstuna och på tredje plats kommer Stortorget i Falkenberg.

– Med tävlingen vill vi uppmärksamma att många platser borde vara till för människor i stället för bilar. Det är dags att börja prata om de stora fördelar som finns med ett minskat bilberoende, säger Beatrice Rindevall.

LÄS MER:Skeppsbron – från prestigeprojekt till fiasko

LÄS MER:Här är hemliga miljardnotan för Skeppsbron

Sveriges fulaste parkeringsplatser

1. Eskilstuna, Årby

2. Göteborg, Skeppsbron

3. Falkenberg, Stortorget

4. Uppsala, Fyristorg

5. Sundsvall, Birsta City

6. Karlskrona, Handelshamnens parkering

7. Umeå, Skeppsbron

8. Malmö, Davidshallstorg

9. Örebro, Peppargatan

10. Stockholm, Årstaskolan och Värmdö Gymnasium

Källa: Naturskyddsföreningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS