Sexton omhändertagna körkort efter streetrace

Under lördagskvällen arrangerades flera streetrace på olika ställen i Göteborg. Efter en planerad insats kunde polisen lösa upp flera race, och bland annat omhänderta 16 körkort.

ANNONS
|

Racen arrangerades på flera håll i Göteborg under lördagen. Polisen uppskattar bland annat att 600 till 1 000 personer hade samlats på Arendals allé på Hisingen för att titta på ett av streetracen. Samlingar påträffades även i Rollsbo industriområde i Kungälv, och på E45 i höjd med Agnesberg.

– Vi hade fått information om att de letade plats för att ha streetrace sedan några veckor tillbaka, så vi hade en planerad insats och var mer förberedda än vad vi har varit tidigare, säger Daniel Norlander, chef för lokalpolisområde Hisingen i Storgöteborg.

Flera hastighetskontroller och trafikövervakningar genomfördes under kvällen och de flesta av samlingarna ska ha störts ut. Enligt polisen ska det ha handlat om samma race som flyttats till olika ställen i Göteborg när polisen upplöste samlingarna.

ANNONS

– Vi mötte upp dem var de än var. Den kvällen blev inte som de hade tänkt sig riktigt, säger Daniel Norlander.

En arrangör misstänkt för brott

16 körkort omhändertogs för fortkörning. Vid en trafikkontroll utfördes även 14 besiktningar av fordon som resulterade i att ett 30-tal ordningsböter utfärdades. Flera parkeringsböter utfärdades också under kvällen.

– Vi är jättenöjda. Vi knep några körkort, vilket var precis det vi ville, och kom rätt in i streetrace-miljön. Vi kunde också rapportera en av arrangörerna, sedan får vi se om det håller hela vägen, men det är en som vi har delgivit misstankar, säger Daniel Norlander.

Under insatsen delgavs en person misstanke för brott mot ordningslagen, misstänkt för att ha försökt arrangera streetrace. Personen är känd av polisen i streetracemiljö sedan tidigare, men inte för annan brottslighet.

– Det viktigaste målet med insatsen var att komma åt arrangörerna, de har kommit alldeles för lindrigt undan hittills. De tar inget som helst ansvar och det är farligt det de håller på med, säger Daniel Norlander.

Kopplingar till gängkriminalitet

Streetracen drar publik som ofta är ”vanliga” människor, men under helgens insats upptäckte polisen också flera med kopplingar till gängkriminalitet, enligt Daniel Norlander.

– Det är en hel del nätverkskriminella och människor med kopplingar rakt in i gängkriminella i Göteborg, säger Daniel Norlander.

ANNONS

LÄS MER:Snart kommer nya fartkameran som kan ta fast fler fortkörare

LÄS MER:Här är fartkamerorna som fångar flest

LÄS MER:Allvarlig skada vid streetrace – nu varnar polisen

ANNONS