Ett streetrace i Surte för ett par år sedan. På sommaren är det tävlingar i princip varje helg, säger polisen.
Ett streetrace i Surte för ett par år sedan. På sommaren är det tävlingar i princip varje helg, säger polisen. Bild: Stefan Berg (arkiv)

Allvarlig skada vid streetrace – nu varnar polisen

Förra helgen skadades flera personer i samband med ett streetrace i Partille.
Fenomenet är särskilt vanligt under sommaren och nu går polisen ut med en varning:
– Man riskerar både sitt eget och andra bilisters liv. Även att vara åskådare medför stora risker, säger kommunpolis Niklas Svensson.

ANNONS
|

Sommartid är högtid för olagliga streetrace. Bara förra helgen fick polisen larm om minst sex olika tävlingar i Göteborgsområdet.

Vid en av dem, i Partille, skedde en trafikolycka där flera personer skadades varav en allvarligt.

Mot den bakgrunden går polisen nu ut och varnar för företeelsen.

– Det är svårt för oss att jobba systematiskt mot eftersom varje enskild tävling hålls under en mycket kort tid – därefter förflyttar man sig till en ny plats för att undvika upptäckt, säger kommunpolis Niklas Svensson.

Farligast för publiken

Eftersom arrangörerna blockerar vägar i samband med de olagliga loppen kan såväl butiksleveranser som utryckningsfordon hindras från att komma fram. Dessutom störs närboende av ljuden.

ANNONS

Att stora grupper samlas inför loppen, exempelvis på parkeringar till köpcentrum, innebär också problem i form av trängsel och nedskräpning.

– Men riskerna för liv och hälsa är förstås det viktigaste, säger Niklas Svensson.

Är det vanligt med olyckor och skador vid streetrace?

– Mig veterligen har det inte hänt ofta i modern tid. Det har varit avkörningar och skador på fordon, men personskador har det nog inte varit mycket av, säger Niklas Svensson.

– Men tittar man historiskt har det skett dödsolyckor både i Sverige och världen. Oftast är det väl åskådarna som skadas.

Kan en privatperson söka och få tillstånd för streetrace?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Gillar själv motorsport

Enligt Niklas Svensson går det, i stora drag, att dela upp streetrace-deltagare i två kategorier: De bilintresserade respektive de som främst är intresserade av ”outlawkulturen”.

– Det viktigaste för dem är att polisen kommer, så man kan åka i från oss eller blockera så att vi inte kommer fram, säger han.

– Jag älskar själv motorsport, men man måste respektera det här med trafiksäkerhet.

LÄS MER:Stor polisinsats för att förhindra streetrace

LÄS MER:Tio indragna körkort efter streetrace

ANNONS