Se Prideparaden tåga genom Göteborg

Under lördagen var det dags för Prideveckans stora höjdpunkt – Prideparaden. Det var drygt 20 000 som gick i tåget i år och fler än 20 000 åskådare enligt arrangörerna.
– Många vill sluta upp när många drabbas av hot och hat, säger verksamhetschefen på West Pride, Tasso Stafilidis.

ANNONS
|

22 grader i luften och lätt sommarbris. På den stora parkeringen vid Gibraltarvallen vid Chalmers samlades vid 12-tiden alla de organisationer som skulle vandra i prideparaden från Johanneberg ned till Götaplatsen, vidare nedför Avenyn och fram till Bältespännarparken. Här fanns FPES, föreningen för transpersoner, stolta föräldrar, RFSL, poliser, politiska partier, Homan – föreningen för migranter och personer med invandrarbakgrund med HBTQI-identitet. Och många, många fler, inklusive flera av storföretagen i Göteborg.

Verksamhetschefen Tasso Stafilidis blickar ut över folken som samlats och paraden som snart ska avgå.

– Prideveckan har varit helt fantastisk och det är väldigt många människor som slutit upp. Och inte minst kommer det många fram nu när det börjar bli kyligare i samhället och vi drabbas av mycket angrepp, hot och hat.

ANNONS

– West Pride jobbar året runt med utbildningar och information och är ute på skolor. Det senaste året har vi märkt en ökning inte bara av homofobi, utan framför allt transfobi och angrepp på transpersoner, säger Tasso Stafilidis och ser en direkt koppling till SD-politikers kritik av dragqueens som läser sagor för barn.

Försöker utbilda och upplysa

Även författaren Jonas Gardell är orolig för utvecklingen i samhället.

– Jag går här för Regnbågsfonden idag, som jag varit med och grundat. Det är en insamlingsstiftelse som drar ihop pengar till HBTQ-aktivister runtom hela världen. I början var vi bara i Asien, Afrika och Mellanöstern, sedan var vi tvungna att vara i Europa också. Nu är vi i Sverige för att det går bakåt här, säger han.

Ordföranden för Föreningen för transpersoner, Johannes Edenteg, förklarar också att man försöker utbilda i alla sammanhang man kan.

– Vi försöker synas och höras på skolor, på företag och via nätet.

Idrottsrörelsen i fokus

Tasso Stafilidis uppger att det är dubbelt så många ekipage som i fjol. Det är också många idrottslag som har slutit upp.

– Vi har i princip alla elitidrottslagen som går med i paraden och Riksidrottsförbundet har organiserat och samlat 30 olika idrottsorganisationer.

– Vi ville ta tempen på idrottsrörelsen och fråga oss varför det fortfarande bara är lesbiska idrottsutövare som är öppna och framgångsrika. Var är alla andra HBTQI-idrottare som fortfarande inte vågar vara öppna eller vill? Det är ett ansvar som idrotten har.

ANNONS

När det gäller säkerhetsfrågorna var verksamhetschefen mer bekymrad för värmen.

– Det är inga större yttre hot, men i värmen är vi oroliga ifall 55-plussare som inte druckit ska kollapsa.

När paraden inleds vid 13 bildas snabbt ett flera hundra meter långt tåg, med rytmiska trummor, Abba och andra sångvänliga hits som ackompanjemang. Vid Götaplatsen och Avenyn var det helt knôkat med folk i värmen. Arrangörerna rapporterar över 20 000 i tåget och fler än 20 000 åskådare – polisen nämner 20 000 i tåget och allmänt god stämning och inga egentliga incidenter.

Väl framme i Bältespännarparken spelades musik, minglades det och hölls tal. En del av pridedeltagarna gick in i Trädgårdsföreningen i stället för att få skugga.

Minister lovade satsning på HBTQ-ungdomar

En av talarna var jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Hon betonade att hon i sitt tidigare yrkesliv som åklagare jobbat med hatbrott.

– Jag hade som åklagare ansvar för bland annat hatbrott och ansvar för hatbrott riktat mot HBTQ-personer. Det är inte bara en utmaning, det är ett akut och brinnande samhällshot, förklarade minister och räknade upp dödliga attacker i närtid i bland annat Oslo och Bratislava.

– Som HBTQ-minister är jag smärtsam medveten om att det finns mycket med att arbeta med här hemma, inte minst när det gäller unga HBTQ-personer. Det är tyvärr alldeles för vanligt med kränkningar och otrygghet.

ANNONS

Hon nämnde här bland annat en satsning regeringen gjort på tio miljoner kronor på HBTQI-personers lika rättigheter och möjligheter. Bland satsningen märks bland annat mötesplatser för unga HBTQ-personer. Vidare nämnde Brandberg arbetet för att skärpa straffen för omvändelseterapi och en ny stödlinje för icke-binära och transpersoner som utsatts för våld.

Sedan höll Jonas Gardell en glödande appell riktad mot publiken i prideparken som rev ned applåder om att de inte ska tro att friheten är vunnen.

Här ser ni hela schemat för lördagen.

LÄS MER:Polisen inför Prideparaden: Vi känner oss trygga

LÄS MER:Espen sköts i huvudet mitt på dansgolvet

LÄS MER:Här tågar Nördparaden 2023 genom centrala Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS