Se kändisarna på Röda mattan vid Börsen

Prinsen av Monaco, Billy Zane från ”Titanic”, Mia Skäringer och Lars Wallin var några av celebriteterna på ”The arctic ocean gala”, som ägde rum på Börsen i Göteborg på torsdagskvällen.

ANNONS
|

På torsdagskvällen råder upptrissad stämning inne på Börsen i Göteborg. Personalen har fullt sjå med förberedelserna och Martin Stenmark, en av kvällens artister, kryssar mellan stafflier och champagneglas med en räkmacka i högsta hugg. Alldeles strax ska celebriteter som Prins Albert II av Monaco, hollywoodskådisen Billy Zane och Sarah Ferguson, hertiginnan av York, infinna sig på röda mattan.

Prinsen får pris för arbete med haven

Anledningen till att Göteborg får sådant stjärnbesök är att furste ska ta emot ett hederspris från den svenskgrundade ideella djur- och naturorganisationen The Perfect World Foundation. Bland tidigare pristagare finns Sir David Attenborough, Greta Thunberg och Dr. Jane Goodall. Prinsen får priset för sitt arbete med att skydda världens hav, och prisceremonin sker alltså under ”The arctic ocean gala”.

ANNONS

Gästerna börjar anlända, klädda i glamourösa utstyrslar. Skådespelaren Billy Zane, känd från ”Titanic” och ”Twin Peaks”, säger att han är hedrad att vara här och hylla sin vän, Prins Albert II av Monaco.

– Den är en ära att vara här. Jag har haft nöjet att känna hans majestät i åratal och han har alltid varit konsekvent i sin passion och sitt engagemang för ekologi. Och vilket fantastiskt sätt att uppleva ert vackra land för första gången på.

Hollywoodskådisen Billy Zane var på galan för att hedra sin vän prinsen av Monaco.
Hollywoodskådisen Billy Zane var på galan för att hedra sin vän prinsen av Monaco. Bild: Thomas Johansson

Mode och miljö i konstnärligt samarbete

Under kvällen auktioneras konst ut till förmån för stiftelsen. Tavlorna kritiserar den miljöskadliga modeindustrin, och det är bland andra modeskaparen Lars Wallin och modellen Tora Juhlin som ligger bakom konstverken.

– Vi bestämde oss för att belysa miljöfrågan från modebranschens sida, och då kändes den här organisationen helrätt att jobba med. Vi har en liten drömsumma som vi hoppas komma upp i på auktionen, så vi får se om vi lyckas, säger Lars Wallin.

Lars Wallin har varit med och skapat de konstverk som auktioneras ut under kvällen.
Lars Wallin har varit med och skapat de konstverk som auktioneras ut under kvällen. Bild: Thomas Johansson

Härligt att gå på ”en bra gala”

Även skådespelerskan och komikern Mia Skäringer Lazar är på plats, tillsammans sin man Gabriel Lázár.

– Det känns kul och härligt att kunna vara med på något som är för havet. Jag kommer nog inte buda loss på något, utan är mer här för att vara på en bra gala. Det är sällan jag tar mig ut på någonting, men det här känns som en viktig grej, säger hon.

ANNONS
Mia Skäringer Lázár och maken Gabriel var på plats.
Mia Skäringer Lázár och maken Gabriel var på plats. Bild: Thomas Johansson
Prins Albert II av Monaco tog emot pris för sitt arbete med att skydda världens hav.
Prins Albert II av Monaco tog emot pris för sitt arbete med att skydda världens hav. Bild: Thomas Johansson

Till sist ansluter kungligheterna till galan. Först kommer Sarah Ferguson, hertiginnan av York som var gift med den brittiske Prins Andrew under 1986-1996. Därefter anländer kvällens huvudperson, Prins Albert II av Monaco. Innan han beträder röda mattan håller prinsen ett kort anförande utanför Börsen.

– Folk måste inse att utan välmående hav och marina ekosystem kommer vi på sikt inte kunna överleva på den här planeten, säger han.

Efter röda mattan-fotografering och mingel väntar en middag, där artister som Martin Stenmark och Charlotte Perrelli ska underhålla gästerna. Det är inte ofta en tillställning av den här kalibern äger rum i Göteborg, men när det väl gäller kan västkusten uppenbarligen uppbåda lika mycket elegans som huvudstaden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS