Scouterna har gjort Hjällbo till stans ”Betongiska trädgård"

På tisdagen var det invigning av ”Betongiska trädgården" i Hjällbo. Ett projekt som barnen i Hjällbos scoutkår drog igång våren 2020 för att få området att grönska. Nu är det mindre betong och mycket mer som blommar och växer – till de boendes stora glädje.

ANNONS

I Hjällbo, liksom i många andra stadsdelar, har det länge varit mer sten och betong än grönska. Men inte nu längre, tack vare Hjällbo scoutkår.

Allt började våren 2020 när pandemin bröt ut och scouterna inte kunde ha sin verksamhet inomhus längre.

– Barnen funderade på vad de kunde göra i stället, och kom på att det fanns en lång gång i området som var grå och trist och där ville de göra en trädgård i stället. Gången låg på baksidan av ett sexvåningshus, berättar, Anna Margitin Blomberg, vice ordförande i Hjällbo scoutkår.

Sagt och gjort. Barnen satte igång med att rita och planera området. De tog bland annat kontakt med bostadsbolaget Poseidon, som hjälpte till med markarbetet, innan det var dags att plantera och så. Frön fick de i mängder från Botaniska.

ANNONS

Totalt planterades 170 olika arter i bostadsområdet, och barnen har tänkt på vilka växter som trivs ihop och har olika höjder på blommorna i blomlådorna.

– Numera finns områden med ängsblommor och en aktivitetsyta som en lägerplats med bänkar man kan sitta på, säger Anna Margitin Blomberg.

Ut mot gatan har man placerat ut 35 stora blomlådor som fyllts med blommor och växter, som nu blommar för fullt. Även ny belysning har placerats ut.

LÄS MER:Ronny prisas för trädgården med oklippt gräsmatta

Grönsaker, kryddor och bär kan skördas

Men det är inte bara blommor, träd och buskar som pryder bostadsområdet. Barnen har också sått och satt en massa godsaker att äta, för alla att skörda. Exempelvis lök, potatis, jordgubbar, kryddor, sallader, krusbär, vitlök och morötter.

Totalt har 50 barn mellan 5 och 18 år och ledare från scouterna varit inblandade i ”Betongiska trädgården".

En av dem är Fernanda Ståhl, 15 år, som varit med ända från start.

– Jag har varit med och planerat hur det ska se ut, grävt, sått ängen, sått frön i blomlådorna, klippt gräsmattan och vattnat.

Att vara i Hjällbo och pyssla med trädgårdsarbete gillar hon mycket numera. Så mycket att hon är nästan är mer där än hemma. Men gemenskapen är det hon gillar mest, berättar Fernanda Ståhl. Och hon kommer absolut att fortsätta jobba med trädgården.

ANNONS

– Jag är ledarassistent för de yngsta barnen så vi ska fortsätta med bihotellet och fylla de tomma luckorna, jag ska prata med barnen om vad de vill så och plantera till våren. Det finns en eldstad där så de får lära sig hantera en eld, grilla marshmallows och tälja pinnar, säger Fernanda Ståhl.

Den nya grönskan uppskattas väldigt mycket av de boende i Hjällbo. Under några soliga och varma sommarveckor när barnen inte var där, såg grannarna till att det nyplanterade inte dog av vattenbrist.

– De vattnade tre gånger om dagen nu under sommaren. Bland annat Hussein Ahmed som är en lokal profil, och som bor i området, har vattnat och tagit hand om trädgården, säger Anna Margitin Blomberg.

LÄS MER:Här kan du plocka äpplen och päron gratis

LÄS MER:Slipp rådjur, sniglar, myror och möss i din trädgård

LÄS MER:Trädgården hjälper Rikard Karlberg med måendet

LÄS MER:Hon skapar ett grönt paradis högst upp på berget

Bidragsgivare bakom Betongiska trädgården i Hjällbo

Inblandade i projektet är: Botaniska Trädgården, bostadsbolaget Poseidon, idrotts- och föreningsförvaltningen, stadsdelsnämnden, Uno Vidells stipendieform.

ANNONS