Här kan du plocka äpplen och päron gratis

Det finns ett lagligt sätt att ”palla” frukt. I Göteborgs stads fruktlundar finns allt från valnötter till äpplen. Det är bara att komma och plocka allteftersom de mognar.

ANNONS
|

Under de kommande höstmånaderna är det skördetid för många sorters frukt.

Utöver stadens fruktlundar som är till för alla medborgare finns hundratals andra allmänna ställen att plocka på samlade på fruktkartan. Det är en öppen databas, där vem som helst kan lägga till var det går att hitta exempelvis hallonsnår på allmänningar och i parker.

Om man nu är den generösa typen som vill dela med sig av den informationen.

Är du nybörjare och har dålig koll på när det är dags att plocka bär? Sajten dagsattplocka som också finns på Instagram håller dig uppdaterad om årstidernas växlingar och vad som kan vara moget.

ANNONS

LÄS MER:Här kan du som inte odlar själv plocka grönt

De kommunala fruktlundarna ligger ofta i närheten av lekplatser, skolor eller förskolor. För barnen kan träd och buskar bli en del i undervisningen och de kan följa växtprocessen under ett helt år.

Plocka därför inte rubbet till dig själv – så blir barnen glada. Och det gäller även andra förväntansfulla vuxna som begett sig till en plats för att plocka några frukter.

 Katarina Overland.
Katarina Overland. Bild: Privat

– Ja, tänk på att inte tömma träd och buskar helt, säger Katarina Overland, strategisk förvaltare på park- och naturförvaltningen på Göteborgs stad.

Man får plocka för husbehov – men inte sälja frukten vidare. Utöver det gäller några andra självklara regler som att man inte får bryta grenar och heller inte skräpa ner.

Kan bli gott om frukt i år

De kommunala fruktträden är unga och ger därför än så länge inga stora skördar. Evelyn Gredesjö, som är förvaltare i Majorna/Linnéstaden och Frölunda/Högsbo på park- och naturförvaltningen, tycker sig ändå ha sett att det kan komma att bli gott om frukt i år.

– Men det tar tid för fruktträd att utvecklas och ge ordentliga skördar som räcker till många människor, säger hon.

De frågor de får höra handlar mestadels om vilka sorter det finns i lundarna, exempelvis av äpplen. Och när de mognar.

Evelyn Gredesjö.
Evelyn Gredesjö. Bild: Privat

– Aroma är vanligt i mitt område, men det finns även Fredrik, Katja, Clara och Cox Pomona, berättar Evelyn Gredesjö.

ANNONS

Juli, augusti och september är beskärningstid för fruktträd och bärbuskar. Körsbärs- och plommonträd ska beskäras under den perioden, säger de.

– Med äpple- och päronträd kan vi vänta med fram till mars.

Här är alla Göteborgs fruktlundar där du får plocka

Tänk på att i närheten av en del av stadens fruktlundar där alla får plocka finns odlingslotter, där man såklart inte får plocka något från de privata odlarna.

Här har ni hela listan på fruktlundar i bokstavsordning:

Altplatsens fruktlund, ett stenkast från Altplatsen. Tre äppelträd, fyra plommonträd, sex körsbärsträd och fem valnötsträd, som planterades 2014.

Backa röds fruktlund, bredvid Krumelurens lekplats och näridrottsplats. På odlingsområdet intill odlingslotterna (från lotterna får man inte plocka något) finns femton äppelträd, ett päronträd och tre körsbärsträd. Anlades 2013.

Bergkristallparkens fruktlund, i Bergkristallparken vid odlingslotterna (där man inte får plocka något). Nio äppelträd, tre päronträd, sviskonträd, plommonträd och körsbärsträd, som planterades 2012.

I fruktlundarna gäller regeln att man plockar för privat bruk och att man inte får sälja vidare frukten. Här Billdals parks fruktlund.
I fruktlundarna gäller regeln att man plockar för privat bruk och att man inte får sälja vidare frukten. Här Billdals parks fruktlund. Bild: Björn Larsson Rosvall

Billdals parks fruktlund, i närheten av herrgården. 34 äppelträd, av 17 olika sorter. Fruktlunden planterades 2014, som en del i upprustningen av parken.

Eriksbos fruktlund, i en slänt nära Eriksboskolan. Åtta äppelträd, fem päronträd, körsbärsträd och vinbärsbuskar.

Gårdstensdalens fruktlund, i ett grönområde bakom Gårdstensskolan. Femton äppelträd, sju päronträd och fem körsbärsträd. Den anlades 2013.

ANNONS

Hisingsparkens fruktlund, vid Hisingsparkens utflyktslekplats. Tjugo äppelträd, sex päronträd, tre plommonträd och fem körsbärsträd. Den anlades 2014 men här finns även gamla fruktträd.

Karlsrofältets fruktlund, på delar av den tidigare fotbollsplanen, söder om Annedalsmotet . Ett tjugotal fruktträd (päron, äpplen och plommon).

Positivparkens fruktlund, vid Ekebäcksgården mellan Positivparkens parkour och lekplats. Sex äppelträd och fyra päronträd. Här finns också vinbär, krusbär, åkerbär och blåbär. Fruktlunden anlades 2012.

Slottsskogens fruktlund, som en park i parken nära Dalens utegym. Åtta äppelträd, fyra päronträd, fem plommonträd, tolv körsbärsträd och flera olika sorters bär, till exempel jordgubbar, krusbär, smultron, vinbär, hallon, åkerbär, amerikanska blåbär och även rabarber. Fruktlunden planterades 2014.

Stobées trädgårds fruktlund, i Stobées trädgård, som ligger i Klippans kulturreservat, Kungsladugård. Tolv äppelträd, tre päronträd, sju krikonträd, fem plommonträd och ett körsbärsträd, som är planterade vid olika tidpunkter. De flesta av träden är gamla och fullvuxna.

Vårvädersgatans fruktlund, ligger i en liten park, som är omgärdad av låga flerbostadshus och vägen dit från Vårväderstorget går genom en äldre körsbärsallé. Det finns en del större almar och lindar vid fruktlunden och ett odlingsområde som drivs av en odlingsförening där man förstås inte får plocka. Sex äppelträd, tre päronträd, fyra plommonträd och tre mullbärsträd. De planterades här 2013.

ANNONS

ANNONS