Åtgärderna handlar om förlängd tid för företag att betala olika typer av fakturor.
Åtgärderna handlar om förlängd tid för företag att betala olika typer av fakturor. Bild: Jessica Gow/TT

Så ska staden stötta småföretagare

Göteborgs stad presenterar flera åtgärder för att stötta de företag som drabbats hårdast av coronakrisen. Det handlar bland annat om förlängd betalningstid för tillsynsavgifter och utökad rådgivning till företag. – Det handlar om att underlätta för företagen i den här svåra tiden, säger Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg.

ANNONS
|

I pressmeddelandet som Göteborgs stad publicerade på torsdagen, presenterade de sex nya åtgärder för att stärka företagare som drabbats hårt av pandemin. De flesta åtgärderna handlar om att ge företag extra tid att betala vissa kostnader.

Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg, menar att insatserna man nu gör kommer att stärka små- och medelstora företag i coronakrisen.

– Det handlar om att underlätta för företagen i den här svåra tiden genom att ge dem anstånd för att betala fakturor. Ett typ av lån blir det ju, säger han.

LÄS MER: Regeringen sänker arbetsgivaravgifter i nytt krispaket

ANNONS

Fler åtgärder att vänta

Patrik Andersson berättar att man jobbar på ännu fler förslag för att lätta för företagarna i staden. Exakt vad det rör sig om kan han inte gå in på i nuläget. Han är noga med att understryka att det är regeringen som sitter på den verkliga makten när det kommer till kraftigare åtgärder såsom direkta bidrag.

– Det är staten som sitter på den typen av förmåga och jag tycker krispaketen har svarat på det som behövts hittills.

Åtgärderna som Göteborgs Stad presenterar är följande:

Förlängd betalningstid för tillsynsavgifter för alkohol

Tillsynsavgifterna för alkohol förlängs till 90 dagar.

Anstånd med betalning av bygglov-, tillsyns- eller tillståndsavgift

90 dagars anstånd kommer med att betala fakturor beviljas efter prövning till de verksamheter som ansöker om det.

Anstånd med betalning av livsmedelskontroll och miljötillsyn

90 dagars anstånd med fakturabetalning kommer beviljas för de verksamheter som ansöker om det.

Anstånd med betalning av VA och sophantering

Det innebär möjlighet till omgående vilande abonnemang för hämtning av avfall och fettömning. Vidare kommer verksamhetsutövare som också är fastighetsägare beviljas anstånd på 90 dagar med att betala fakturor.

Anstånd med betalning av markupplåtelser av offentlig plats

Trafikkontoret ger anstånd med betalning på fakturor som rör upplåtelse av offentlig plats för april, maj och juni månad 2020. 90 dagars anstånd med att betala fakturor beviljas efter prövning till de verksamhetsutövare som ansöker om detta.

ANNONS

Prioritera verksamhetskritiska tillstånds- och tillsynsärenden

"Stadsbyggnadskontoret prioriterar bygglovsansökningar för uteserveringar och trafikkontoret prioriterar snabb handläggningstid avseende upplåtelseärenden för uteserveringar, för att påskynda företagens möjligheter att komma igång inför sommarsäsongen. För att ytterligare underlätta för uteserveringar att komma igång kan åtgärder som kan utföras utan att bygglov krävs lyftas fram.

Tillståndsenheten prioriterar verksamhetskritiska tillståndsärenden/sanktionsärenden inom serveringstillstånd för alkohol. Parallellt med detta för man dialog med Polisen för att möjliggöra för verksamheter som kräver ordningsvakter att tillfälligt minska antalet vakter under förutsättning att verksamhetsutövaren först kontaktar tillståndsenheten.

Miljöförvaltningen gör löpande bedömningar av vilka kontroll- och tillsynsärenden som är mest prioriterade."

Sedan tidigare har kommunen meddelat tidigare öppning av uteserveringar och utökad rådgivning till företag.

LÄS MER: Uteserveringar i Göteborg får öppna redan nu

LÄS MER: Fler lättnader för Göteborgs restauranger

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS