Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Persson, 21, och Emil Winberg, 23, sitter vid 7ans ölhall. Förslaget om tidigare öppning av uteserveringar tycker de låter bra. Själva har de väntat sen februari på uteserveringar. Bild: Olof Ohlsson
Axel Persson, 21, och Emil Winberg, 23, sitter vid 7ans ölhall. Förslaget om tidigare öppning av uteserveringar tycker de låter bra. Själva har de väntat sen februari på uteserveringar. Bild: Olof Ohlsson

Uteserveringar i Göteborg får öppna redan nu

Uteserveringar i Göteborg får öppna i förtid, i hopp om att underlätta för stadens restaurangägare.
– Det gäller från och med idag. De som vill stötta våra företagare, och som inte tillhör en riskgrupp och är friska, kan göra det nu. Vi hoppas på en helg med fint väder, säger Hampus Magnusson (M), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg.

Uteserveringar får uppföras redan idag, 19 mars, meddelade Byggnadsnämnden i Göteborg under torsdagseftermiddagen. Detta i ett försök att hjälpa stadens krögare, som har kämpat i och med coronavirusets spridning i kommunen.

– Jag hoppas att det kommer ha en effekt. Vi vill göra allt för våra företagare i stan, säger Hampus Magnusson, ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg.

Hampus Magnusson berättar att beslutet kommer från en helt enig nämnd.

– Det är glädjande att Göteborgs kommun kan jobba fort när det väl gäller. Så jag vill tacka alla tjänstemän som står bakom beslutet.

I ett pressmeddelande skriver Göteborgs Stad att "beslutet omfattar de uteserveringar som redan har ett säsongslov för 2020 och innebär att säsongen tidigareläggs. De restauranger som inte har säsongslov behöver ansöka om det, alternativt vidta bygglovsbefriade åtgärder".

Polisen är positiva

Göteborgs polischef Erik Nord säger till GP att polisen i Storgöteborg är positiva till beslutet.

– Vi vill stötta och har ingenting emot det. Jag vet att kommunen är väldigt på om att hjälpa krögarna.

Han berättar att beslutsprocessen brukar ta längre tid. Vanligtvis får uteserveringarna öppna den första april och det datumet närmar sig snabbt, men situationens allvar krävde att man agerade fortare.

– I normalfallet ska dessa beslut ut och vända i det enda och det andra. Men den normala beredningsprocessen tog för lång tid.

"Krögarna är ju lamslagna"

Göteborgs kommun är inte den enda som fattat beslutet att tidigarelägga öppnandet av uteserveringarna, i hopp att att locka kunder och underlätta för krögarna: både Kungsbacka kommun och Borås kommun har beslutat att lätta på reglerna, likaså Kalmar.

– Krögarna är ju lamslagna. Vi har aldrig varit med om detta och nu gäller det att vara kreativ för att mildra effekterna, säger Bengt-Arne Bohlin (S), andre vice ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden i Borås.

Mer folk på stan

Jessika Wassberg, vd för Avenyföreningen blir glad över att höra att beslutet är fattat om att öppna uteserveringarna tidigare.

– Många aktörer har letat sätt för att underlätta för krögarna, och detta är ett sätt, och nu när solen skiner är det fantastiskt. Många som har isolerat sig känner nog att de vill komma ut, och detta är ett sätt att gynna och underlätta för restaurangerna. Och i dag har vi sett att det varit mer folk ute på stan.

">
Jessika Wassberg, är vd för Avenyföreningen och berättar att kaféerna och restaurangerna på Avenyn har det jättetufft nu. Bild: Avenyföreningen
Jessika Wassberg, är vd för Avenyföreningen och berättar att kaféerna och restaurangerna på Avenyn har det jättetufft nu. Bild: Avenyföreningen

Hon berättar att läget är jätte, jättetufft för deras medlemmar på Avenyn. Men att det också finns en enorm kreativitet bland dem, att hitta olika lösningar för att få in pengar, som till exempel genom att erbjuda takeaway.

– Kommer inte kunderna till en, får man komma till dem, säger Jessika Wassberg.

Att torsdagens besked kommer att mottagas med stor glädje av kafé- och restaurangägarna vet hon, men det behövs mer menar hon.

– Det är en bit på vägen men vi skulle behöva se fler lösningar för att hjälpa dem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.