Så såg Göteborg ut förr i tiden under vintern

Förr i tiden var snösäsongen längre jämfört med i dag. Fram till i mitten av 1980-talet var det i snitt 60 dygn med snö i Götaland, efter det har de minskat till 40. Barn kunde då åka kälke i Vasaparken och skidor och skridskor i Slottsskogen under längre perioder. Se bilderna från ett vintrigt Göteborg förr i tiden.

ANNONS
|

Många minns snöovädret som drog in över Göteborg den 17 november 1995. Det mesta lamslogs av snön och folk kunde inte ta sig till sina jobb. På väderstationen i Kållered uppmättes det 35 centimeter snö mellan 16 och 17 november. Så mycket snö på så kort tid har inte kommit sedan dess.

Mer snö var det dock 1951 med 48 centimeter. År 2010 var det ett snödjup på 53 centimeter – vilket är det mesta som någonsin kommit i Göteborg, men då har det snöat under en längre tid, enligt Sverker Hellström, klimatolog på SMHI. Även mitten på 60-talet var snörikt i Göteborg.

ANNONS

– Som trenden är nu blir det färre kalla vintrar och längden på snösäsongen minskar. Det kan komma dagar med mycket snö, men som då inte ligger kvar, säger Sverker Hellström.

I Sverige kommer snön oftast under vintern, men faktum är att i Göteborg med omnejd har marken varit snötäckt så sent som i maj. Den första maj 1929 låg det två centimeter snö på marken. I mer modern tid uppmättes en centimeter snö den 24 april 2016 på väderstationen i Kållered.

Vita jular

Det finns en dag per år som många önskar ska vara täckt av snö, och det är julafton. Men i Göteborg är den sällan det. Mellan åren 1900 till 2021 har 36 julaftonsmornar haft snö i Göteborg. Bara åtta av dem har haft minst tio centimeter snö.

Och det bli allt mindre snö i landet på vintern. I snitt var det 60 dygn med snö i Götaland fram till 1980-talet, efter det har det minskat till 40 dygn.

Var det mer snö förr, för det är ofta så vi minns det?

– Ja, snösäsongen var längre förr i tiden, det har vi sett. Vi har haft en uppvärmning, så den som kan minnas långt bak i tiden kan minnas att det var mer snö förr. Sen är det väl så att man minns snödagarna när man kunde åka skridskor mer än slaskdagar, säger Sverker Hellström.

ANNONS
Enligt Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, var snösäsongen längre förr. Sedan i mitten av 1980-talet har vintrarna blivit varmare och som det ser ut lär inte snösäsongen blir längre i framtiden, snarare tvärtom.
Enligt Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, var snösäsongen längre förr. Sedan i mitten av 1980-talet har vintrarna blivit varmare och som det ser ut lär inte snösäsongen blir längre i framtiden, snarare tvärtom. Bild: SMHI

Han säger att det varit en avtagande kurva sedan mitten av 80-talet, genom att vi har allt varmare vintrar numera, och framtiden ser inte ljusare ut.

Skälet till detta menar han är halterna av växthusgaserna som ger den globala uppvärmningen och som påverkar temperaturen.

Varma vintrar

De senaste vintrarna har varit ganska varma. För att hitta ett temperaturrekord i Göteborg får man gå ganska långt bak i tiden.

– I januari 1942 var det 26 minusgrader i Göteborg, det är det kallaste som uppmätts sedan mitten av 1800-talet. Under 2000-talet har det inte varit under 20 minusgrader, säger Sverker Hellström.

Kallast hittills det här århundradet var det 2001 med 18,7 minusgrader och på 1900-talet uppmättes 25,9 minusgrader 1982 vid Säve flygplats.

LÄS MER:Ett snötäckt Göteborg – se bilderna av GP:s fotografer

LÄS MER:Historierna om tolv av Göteborgs äldsta hus

LÄS MER:26 år sedan snöstormen 1995: Se före- och efterbilderna

LÄS MER:Så såg det ut i gamla Majorna, Masthugget och Linné

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS