Regn, åska och blixtrar – och kallare väder på väg in

Plötsligt kraftiga regnskurar med åska drog in över centrala Göteborg före klockan 19 på lördagskvällen. Och fler skurar kan vänta imorgon – och sedan lite svalare väder.

ANNONS
|

Mörkblå moln, plötsliga regnskurar med blixtrar och åska syntes på himlen över Göteborg på lördagskvällen. Flera läsare hörde av sig till GP efter det plötsliga väderskiftet. Men från SMHI:s sida konstaterar man att det inte är ett ovanligt fenomen, när vädret är varmt – den varma temperaturen gör att luften binder mer vatten vilket gör att stackmoln kan bildas snabbt.

– Det har funnits med i prognosen att det kan bildas åskmoln på västkusten, sedan är det svårt att förutsäga den exakta positionen, säger Marie Staerk, jourhavande meteorolog på SMHI.

Fortsatt varmt – men regn

– Åskmolnen är nu på väg att röra sig bort från Göteborg. Sedan finns det några mindre åskskurar längre österut, men de ser inte ut att passera Göteborg, säger hon vid 19.30-tiden på lördagen.

ANNONS

På söndagen väntas också varmt väder, mellan 23-25 grader i Göteborg, men också fortsatta regnskurar.

– Det kommer att röra sig in mer skurar söderifrån med både regn och åska. Hur mycket av detta som berör Göteborg är svårt att se nu.

Svalare Göteborgsväder i början av veckan

– I samband med regn och åska sjunker temperaturen snabbt – men sedan stiger temperaturen återigen snabbt när regnet passerat, säger Marie Staerk.

Sedan väntar lite svalare luft i början av nästa vecka, med start måndag. Men det kommer fortfarande att vara temperatur kring 20 grader. Men det väntas samtidigt mer regn.

– Det är lite av ett väderskifte i nästa vecka. Vi har ett lågtryck som ligger väster om Skandinavien och ett högtryck som legat öster om och fram till nu rört sig in över Sverige. Det högtrycket förskjuts nu österut. Sverige hamnar mitt emellan låg- och högtrycken. Då får vi in ganska mycket skurar – och i Göteborg får vi då in ganska mycket skurbetonat väder, med lite lägre temperaturer.

LÄS MER:Svenskarnas semesterparadis brinner upp

LÄS MER:Många döda i störtfloder i västra Afghanistan

LÄS MER:Studie: 150 000 dör av värme varje år

LÄS MER:Fem döda och många skadade efter tornado

ANNONS