Polisens teori: Lärarmordet kan vara hedersrelaterat

ANNONS
|

Utredningen efter torsdagens dåd betraktas av de inblandade som oerhört känslig. Det som från början bar alla tecken på en uppgörelse mellan olika kriminella gäng, håller sakta på att utvecklas i en helt annan riktning.

LÄS OCKSÅ:Man mördad i Göteborg - tre gärningsmän jagas

Polisen fastnade snabbt för en alternativhypotes. Nämligen att anledningen till mordet möjligtvis stod att finna i ett av 27-åringens tidigare förhållanden.

– Vi är i en situation nu där vi varken bekräftar eller dementerar olika motivbilder. Svaren på de frågor du ställer omfattas om förundersökningssekretessen, förklarar polismästare Erik Nord, högste chef för PO Storgöteborg.

ANNONS

Pekar mot hedersvåld

Enligt GP:s källor var den nu avlidne mannen, som arbetade som lärarvikarie på Lövgärdesskolan, orolig för sin personliga säkerhet. Hos polisen finns "ett underlag som pekar mot risk för hedersvåld".

Är det så att 27-åringen anmält ett olaga hot under senaste tiden?

– Det vill jag inte svara på, säger kommissarie Susanne Tistrand, chef vid sektionen för grova brott inom polisen i Storgöteborg.

Hon tillägger:

– Vi är fortfarande i en insamlingsfas med många trådar att dra i. Det känns för tidigt att kommentera eventuella inriktningar.

Hur ser du på utredningsläget just nu?

– Det borde vara ganska gott. Vi har ett stort antal vittnen att höra och det kommer vi att fortsätta med under helgen, konstaterar Susanne Tistrand.

Intressant bil i beslag

Minst tre bilar finns i nuläget i beslag, dels den i vilken 27-åringen påträffades, dels två andra fordon. Polisen vill inte avslöja om någon av bilarnaär den blå Renualt Clio som tre män använt under reträtten från Lövgärdet.

– Nej, men det är en bil som kan vara intressant, säger Susanne Tistrand.

Tidigare under fredagen berättade förundersökningsledaren Annika Johansson att en av bilarna som beslagtagits är en blå bil.

LÄS OCKSÅ:Vapen hittat i Lövgärdet efter mordet

När det gäller den pistol som hittades på en lekplats i Angered, har den enligt polisens tekniker inte brukats i samband med mordet.

ANNONS

Målmedveten attack

Det målmedvetna tillvägagångssättet runt brottet tyder, enligt en annan polisman, på att det var mycket väl planlagt. Maskerade och beväpnade män slog till vid en tidpunkt då man visste att måltavlan skulle vara på platsen och en tredje person väntade i närheten för att hjälpa till med flykten.

LÄS OCKSÅ:Vittne: ”Jag kände efter pulsen men det fanns ingen”

Polisen har dock ännu inga misstänkta eller beslut om anhållna i sin frånvaro. Den skjutne 27-åringen har inte förekommit i några brottsutredningar under de senaste tio åren. Han hade ett stort socialt engagemang i nordöstra Göteborg.

Fotbollsengagemang

Förra året ordnade mannen sommarlovsfotboll för barn och ungdomar i Angered. Detta eftersom att de flesta av dem ändå inte hade möjlighet att åka iväg på någon semesterresa.

LÄS OCKSÅ:"Jag kan inte förstå. Han hade inte gjort något"

27-åringen var själv också både spelare och ordförande inom en breddförening i stadsdelen. Göteborgs Fotbollförbund hedrade honom på sin hemsida igår:

"Med bestörtning når oss beskedet att den person som sköts till döds i Lövgärdet var ordförande i en av våra klubbar. Det är också skälet till att ett antal föreningar valt att ställa in sina matcher, något som vi har full förståelse för. Våra tankar går till hans nära och kära".

ANNONS

Fakta: Lövgärdet

  1. Lövgärdets betraktas av polismyndigheten som ett av sju särskilt utsatta områden i Göteborg.
  2. De övriga sex är Bergsjön, Biskopsgården, Gårdsten, Hammarkullen, Hjällbo och nyligen även Tynnered.
  3. Till skillnad från de andra stadsdelarna finns det inga underrättelserapporter om att något specifikt kriminellt nätverk skulle styra eller "äga" Lövgärdet.
  4. Det senaste allvarliga våldsbrottet i trakten inträffade den 30 oktober i fjol, vid en klubbstuga på Svarte Filips gata. Där sköts 25-årige David Isho till döds.
ANNONS