Flera allvarliga händelser inträffade på biblioteket i Hammarkullen förra året.
Flera allvarliga händelser inträffade på biblioteket i Hammarkullen förra året. Bild: Jonas Lindstedt

Polisens orosanmälningar försvann hos socialtjänsten

Sju orosanmälningar om en 14-åring som beskrivs som ”tongivande i ett kriminellt ungdomsgäng” registrerades aldrig hos socialtjänsten i nordöstra Göteborg, rapporterar Sveriges Radios Kaliber.
Ivo riktade hård kritik mot den ansvariga socialsekreteraren, som nu har blivit av med vissa av sina arbetsuppgifter.

ANNONS
|

Sveriges Radios program Kaliber har rapporterat om flera allvarliga händelser på biblioteket och en fritidsgård i Hammarkullen förra året. Det handlar bland annat om stenkastning, misstänkt drogförsäljning, misshandel och dödshot.

Enligt programmet ska ett gäng ungdomar ha legat bakom trakasserierna. Polisen beskriver en 14-årig pojke som tongivande i det kriminella ungdomsgänget, som har kopplingar till ett släktbaserat nätverk i området.

Polisen ska i flera orosanmälningar ha bett socialtjänsten att utreda tonåringen eftersom han annars riskerar att fastna i den kriminella banan.

Avdelningschefen: ”Brister i dokumentationen”

Men orosanmälningarna registrerades aldrig hos socialtjänsten. I stället försvann de sju anmälningarna och pojken utreddes aldrig ordentligt, enligt Kaliber. När det upptäcktes genomförde socialtjänsten en intern utredning – en anmälan gjordes också till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

ANNONS

Kaliber rapporterar att den ansvariga socialsekreteraren har fått hård kritik och fråntagits vissa av sina arbetsuppgifter. Den interna utredningen pekar bland annat på underbemanning och bristande rutiner hos socialtjänsten.

– Jag tror inte att någon gömmer undan orosanmälningar, utan vad jag kunde se ur den här lex Sarah som du hänvisar till så finns det brister i dokumentationen och det har vi åtgärdat. Sedan vill inte jag gå in på detaljer, säger Karen Alvstad, avdelningschef på socialförvaltningen i nordost, till radion.

LÄS MER:Verksamheter i Hammarkullen hotades – kommunen polisanmälde inte

LÄS MER:Socialtjänsten står mitt i den hederskulturella korselden

ANNONS