Polisen: Så byggde den stora släkten sin makt i förorterna

ANNONS

Genom skatteverkets folkbokföring, kriminalvårdens belastningsutdrag och personutredningar och utlåtanden i förvaltningsrätten har GP försökt kartlägga den klanliknande familjekonstellationen.

Totalt handlar det om minst 125 individer, men åtskilliga av dem är kvinnor och småbarn som inte alls förekommer i myndigheternas register.

Fem grenar, alla från Beirut

Släkten består av åtminstone fem grenar, där var och en av de ledande personerna är invandrande från Beirut i Libanon.

De bostadsområden där familjenätverket, enligt polisen, emellanåt dominerar och underkuvar allmänheten och de sociala strukturerna är Hammarkullen, Hjällbo och Gårdsten. Det har också haft viss inverkan i Frölunda och Tynnered.

– Detta är grupper som vållar det lokala samhället stora besvär och sänker livskvaliteten för vanliga människor. Ett antal av de här männen är väldigt lättkränkta och kan svara med helt oproportionella åtgärder, som Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, uttrycker saken.

ANNONS

Normalt sett starka kriminella sammanslutningar vet att man inte sticker upp mot den här släkten. Istället samarbetar man. Respekten från andra gäng är, enligt polisen, djupt rotad.

Visade sitt deltagande

När familjeöverhuvudets yngste son blev knivhuggen i mars 2007, åkte företrädare för stans samtliga brottsorganisationer (utom Denho Acar i Original Gangsters) upp till Sahlgrenska för att bedyra sitt deltagande.

Hämnden för dådet var inte bara kraftfull utan även dåligt planerad.

En 18-årig nyinflyttad sydamerikansk kille sköts till döds på en idrottsplats i Gårdsten. Det visade sig i efterhand vara fel offer, en oskyldig tonåring mördades.

Gärningsmannen, släktledarens näst yngste son, flydde utomlands. Han kallades dock hem av pappan och har avtjänat sitt straff.

Hierarkin inom familjekonstellationen är tydlig. Vördnaden för den äldste bevisas inte minst av att fyra av hans barnbarn födda på 1990-talet bär exakt samma för- och efternamn som 60-åringen.

Polisen: Söner beslutsfattande

Enligt polisens underrättelser är det emellertid några av hans söner som numera fattar besluten.

Ulf Merlander, närpolischef i nordöstra Göteborg, gav nyligen följande beskrivning av släkten: "30 av dessa individer figurerar i polisens register. De har ingått i förundersökningar som rör mord, utpressning, vapenbrott, narkotikabrott, grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot. Merparten av personerna i den här familjekonstellationen har haft svårt att etablera sig i landet. Många av dem redovisar ingen taxerad inkomst alls".

Ett par axplock ur pågående brottmål:

 1. En ung man, född 1995, sitter häktad som misstänkt för att ha skjutit ihjäl 25-årige David Isho i Lövgärdet i oktober 2016.
 2. Fyra män – far, son och två svågrar – åtalades nyligen för medverkan i en utstuderad och framprovocerad gruppmisshandel i Angered, med efterföljande dödshot i händelse av polisanmälan. Tingsrättens dom förväntas under torsdag förmiddag.

Extrem sammanhållning

Intressantare, jämfört med lösryckta episoder, är det modus enligt vilket de mest aggressiva familjemedlemmarna påstås operera.

Enligt polisen bygger deras agerande på ryktet om ett oöverträffat våldskapital och en kompromisslös sammanhållning, dessutom på förmågan att blixtsnabbt kalla ihop en mobb – inte sällan beväpnad – som är beredd att hota och misshandla.

ANNONS

Termen övergrepp i rättssak är flitigt använd i utredningar som innefattar släkten.

Ständiga påminnelser om att "här är det vi som bestämmer" riktas mot både medborgare och myndighetsrepresentanter och har periodvis förvandlat delar av nordöstra Göteborg till ett skräckvälde.

Utsatta och vittnen vågar inte snacka med polisen.

"Stötta barnen"

Rädslan karaktäriserar också de anställda inom lokal förskola, skola och socialtjänst som GP talat med.

– För att nå en lösning på problemet är det oerhört viktigt att samhället stöttar barnen i dessa grupper och skapar en motvikt, samtidigt som vi inom polisen ger oss på de kriminella elementen, betonar Erik Nord.

En av specialiteterna uppges vara att framkalla upploppsliknande situationer.

Den 8 december i fjol gjorde polisen husrannsakan mot källarförråd på Bredfjällsgatan i Hammarkullen.

Där påträffades automatvapen och betydande mängder narkotika.

En familjemedlem – en man född 1992 – greps.

Någon minut senare var hela kvarteret fullt med folk som attackerade polispatruller och brände bilar.

Samma sak hände för drygt två veckor sedan, då bland annat molotovcocktails och sten kastades mot ordningsmakten.

"Stoppa nattliga störningar"

Hyresgästerna i området är trötta på släkten.

När projektet Trygg i Angered startades var ett av de boendes hetaste önskemål att de stadsdelsansvariga och polisen skulle ta hand om familjenätverkets 90-talister.

ANNONS

Det blygsamma kravet bestod i att få stopp på de högljudda buskörningarna med mopeder, scootrar och motorcyklar på nätterna.

Johan Wilck, Bostadsbolagets nye distriktschef i östra Göteborg, poängterar att det som fastighetsägare är känsligt att prata om specifika hyresgäster:

– Det som jag upplever i nordost är ett parallellsamhälle. Kanske inte till 100 procent, men ändå ett tydligt bredvidsamhälle. Det präglas av tystnad och av att mycket görs upp utan vår insyn och vetskap.

Johan Wilck är trots allt optimist och tror på en förändring under den närmaste tiden:

– Polisen satsar ju stenhårt i exempelvis Hammarkullen nu. Det innebär att även vi mindre aktörer, som spelar i periferin, måste bli modigare och modigare.

Fakta: Brottsregistret

Här är tio av de släktmedlemmar som förekommer i polisens och kriminalvårdens register, dömda för olika typer av brottslighet.

 1. A, född 1992, bosatt i nordost

Första domen från 2009 innefattade misshandel, olaga frihetsberövande, rånförsök och övergrepp i rättssak. Därefter har det handlat mest om olovliga körningar och narkotikabrott. Dömdes så sent som i februari för stöld.

Barnbarn till släktledaren, bror till B.

 1. B, född 1992, bosatt i nordost

Dömdes som 16-åring för misshandel, vållande till kroppsskada, olaga frihetsberövande, grov stöld, rånförsök och hot mot tjänsteman. I övrigt inga våldsbrott, bortsett från en misshandel 2012. Fälldes i februari för stöld.

Barnbarn till släktledaren, bror till A.

 1. C, född 1976, bosatt i nordost

Tidigare dömd till kortare fängelsestraff för narkotikabrott. Även fälld för vapenbrott, olovlig körning och brukande av falsk urkund. Får idag sin dom i ett mål där han stått åtalad för grovt övergrepp i rättssak.

Svärson till släktledaren.

 1. D, född 1998, bosatt i nordost

Dömdes till ungdomsvård som 15-årig för två fall av misshandel. Fälld för ytterligare våldsbrott sedan dess. Sitter just nu häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Barnbarn till släktledaren, kusin till A och B.

 1. E, född 1987, bosatt i nordost

Dömdes 2007för mordet på en 18-årig yngling vid en fotbollsplan, fick tio års fängelse och släpptes villkorligt i mars 2015. Dådet beskrivs som en hämnd för ett brott mot en yngre bror. Polisen anser att fel person mördades.

Son till släktledaren, bror till F.

 1. F, född 1991, bosatt i nordost

Dömdes 2013 för misshandel – inne på en kriminalvårdsanstalt. Förekom redan dessförinnan under åtta avsnitt i belastningsregistret, bland annat för flera fall av grov misshandel samt även för människorov, olaga hot och rån.

Son till släktledaren, bror till E.

 1. G, född 1995, bosatt i nordost

Dömdes 2012 för dels vapenbrott, dels narkotikabrott. Enligt socialtjänsten föreligger en "risk för ett fortsatt kriminellt beteende och ogynnsam utveckling och ett särskilt behov av vård".

Brorson till släktledaren.

 1. H, född 1977, bosatt i sydväst

Dömdes 2015 för bland annat grov misshandel, grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning. Straffet blev tre och ett halvt års fängelse. Målsägande i ärendet var bland annat en tidigare hustru.

Brorson till släktledaren, bror till J.

 1. I, född 1995, bosatt i sydväst

Dömdes i februari till tre års fängelse för rån och grov utpressning mot en företagare i södra Göteborg. Sitter dessutom häktad som misstänkt för delaktighet i höstens mord utanför en klubbstuga i Lövgärdet.

Tidigare fälld för ett stort antal narkotikabrott.

Brorson till släktledaren, bror till H.

 1. J, född 1990, bosatt i sydväst

Dömdes förra sommaren till 14 månaders fängelse för innehav av en större mängd kokain. Tidigare fälld för häleri, misshandel, vapenbrott, stöld, olovligt förfogande och ofredande.

Brorson till släktledaren.

ANNONS