Planen för NK-huset får grönt ljus

Planen på ett omgjort NK-hus får grönt ljus och skickas ut på samråd. Det innebär ett sviket löfte från Johannes Hulter (S), enligt Hampus Magnusson (M).
– Man undrar om det är samma man som den som uttalade sig innan valet.
Johannes Hulter kallar det personpåhopp.
– Den här typen av retorik tycker jag inte är bra. Den fördummar, säger Johannes Hulter.

ANNONS
|

NK-husets omdaning fortsätter att väcka politisk strid mellan de rödgröna och C på ena sidan och D, M, L, KD och SD på andra.

På tisdagen beslutade stadsbyggnadsnämnden att ge tummen upp för detaljplanens inriktning och skicka ut planerna på samråd.

NK och fastighetsägaren Hufvudstaden ville bygga om och bygga till flera våningar. Det tidiga förslaget på utformning, som tar fasta på hur huset ser ut idag gillas inte av oppositionen. De vill hellre se att huset får en klassisk fasad och inte den ”glaslåda” som de menar att nuvarande förslag skulle innebära. Hampus Magnusson är stadsbyggnadsnämndens andre vice ordförande.

ANNONS

– Det var väldigt tråkigt att vi inte kunde enas kring detta. Vi är glada att NK kan växa men när man gör en sådan här utbyggnad så är det rimligt att ställa motkrav. Väldigt många göteborgare hade uppskattat ett nytt NK-hus i klassisk stil. Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag, säger Hampus Magnusson.

Hampus Magnusson (M) är besviken på att det nya förslaget nu ska ut på samråd.
Hampus Magnusson (M) är besviken på att det nya förslaget nu ska ut på samråd. Bild: Pernilla Löfgren

”Lättkränkta” arkitekter

I en tidigare artikel i GP har arkitekten bakom det vinnande förslaget, Paul Kvanta, delägare i Ahrbom & Partner, påpekat att planerna har förankrats i nämnden tidigare och då var Hampus Magnusson nämndens ordförande.

Paul Kvanta menade också att det ”inte var värdigt en demokrati” och populistiskt att försöka bygga bort en epok bara för att man för tillfället inte gillar hur den ser ut.

– Det blir en form av historierevisionism och då är man farligt ute, sa han.

Hampus Magnusson tar lätt på kritiken från Paul Kvanta.

– Delar av arkitektkåren verkar ju vara de mest lättkränkta vi har i Sverige, som säger att det är ett hot mot demokratin mer eller mindre när någon har en annan åsikt, säger moderaten.

Pekar på varandra

På stadsbyggnadsnämndens presskonferens svingade Hampus Magnusson och Johannes Hulter ganska friskt mot varandra. Hampus Magnusson menar att beslutet inte är i linje med den omläggning av stadsplaneringen som Johannes Hulter flaggat för. Hulter har tidigare sagt att han vill verka för ”vackra och klassiska byggnader”.

ANNONS
Johannes Hulter (S) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Han tycker det är anmärkningsvärt att Hampus Magnusson (M), som tidigare var ordförande i samma nämnd, är kritisk mot förslaget.
Johannes Hulter (S) är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Han tycker det är anmärkningsvärt att Hampus Magnusson (M), som tidigare var ordförande i samma nämnd, är kritisk mot förslaget. Bild: Thomas Johansson

Johannes Hulter påpekade att under förra mandatperioden, när frågan om planbesked för NK-huset var uppe, var det Hampus Magnusson som var nämndens ordförande.

– Det är fascinerande att höra honom. Hampus satt själv satt i byggnadsnämnden. Han fick en dragning och sa ”det ser bra ut, gå vidare”, sa Johannes Hulter och vände sig sedan mot Hampus Magnsson:

– Du kunde ha tagit i detta då Hampus, men det gjorde du inte. Det finns säkert andra som kan säga någonting om detta men Hampus tycker jag inte ska säga någonting.

Hampus, både Hufvudstaden och arkitekterna hänvisar ju tillbaka till 2021 och den förankring som skedde i nämnden. Då var du ordförande. Hur kommenterar du det?

– Det är bra att vi tar upp detta. Vi gav positivt planbesked 2020. Sedan tog Hufvudstaden initiativ till en arkitekttävling. Det gjordes på eget bevåg och där har det suttit med en person från förvaltningen. Det här har inte varit uppe i nämnden för något beslut. Man har informerat om att det pågår en tävling men den var inte klar när vi blev informerade. Det är det som har hänt, säger han.

Emmyly Bönfors (C) tycker att det är orimligt att ställa krav på att helt bygga om fasaden när ansökan handlar om en renovering.
Emmyly Bönfors (C) tycker att det är orimligt att ställa krav på att helt bygga om fasaden när ansökan handlar om en renovering. Bild: Mia Höglund

Området klassas som riksintressen

Det finns också mycket som är oklart när det gäller vilka tillbyggnader eller ombyggnader som är möjliga att göra för NK-huset. Området klassas som riksintresse för kulturmiljö. Därför är det oklart om hur många våningar ovanpå det befintliga som det kommer gå att bygga. Risken är att Länsstyrelsen, som har till uppgift att bevaka riksintressen, annars stoppar planerna.

ANNONS

– Vi har två olika höjdförslag. Nu får vi se vad vi får för reaktioner på remissrundan och så får vi ta ställning efter det, säger Johannes Hulter (S).

Emmyly Bönfors (C) menar också att det är orimligt av M, L, KD och D att ställa krav på att helt bygga om fasaden när ansökan handlar om en renovering.

– Jag tycker det är väldigt tveksamt att tvinga en fastighetsägare att rusta upp fasaden. Det är märkligt att man gör det mot en privat fastighetsägare. Vem ska våga satsa när man får en massa andra pålagor som gör det mycket dyrare?

LÄS MER:Så blir nya NK-huset i Göteborg

LÄS MER:Arkitekten blev frustrerad över nya NK – ritade eget förslag

LÄS MER:Arkitekten bakom nya NK slår tillbaka mot kritiken

ANNONS