Över 2 000 personer yogade i Botaniska trädgården

Bland växter, höga träd och blommor ligger hundratals mattor utspridda. Intresset för att yoga utomhus har vuxit så pass mycket de senaste åren att man tvingats lämna Slottsskogen.
Den här kvällen samlades i stället runt 2 000 personer i Botaniska trädgården.
– Det skapades magi i dag, säger Patrick Nordner, en av yogadeltagarna.

ANNONS
|

För tionde året i rad arrangerade Hagabadet Yoga Open Air som slog sitt egna rekord när över 2 000 personer anmälde sig till eventet i Botaniska trädgården.

– Det började för många år sedan, i juni 2014 då vi testade på att hålla i en yogaklass utomhus. Då var vi runt 50 personer som samlades i Slottsskogen för att yoga, säger Helene Johansson, delägare på Hagabadet.

Året därpå ökade antalet deltagare och runt 100 personer deltog då i yogaeventet. Och för varje år som gick ökade intresset ytterligare.

– År 2017 hade så många anmält sig så vi kunde inte vara i Slottsskogen längre. Vi sökte efter en ny plats och när Botaniska trädgården välkomnade oss med öppna armar bestämde vi oss för att hålla i yogan där istället, säger Helene Johansson.

ANNONS

Intresset för yoga ökar

Sedan 2017 har Yoga Open Air hållits i Botaniska trädgården och i år slog alltså eventet rekord när det kommer till antalet anmälda deltagare.

– Förra året var vi runt 1 700 personer så det är jättekul att intresset för yoga fortsätter att växa, säger Mija Griborn, yogaansvarig på Hagabadet.

Hon beskriver eventet som prestigelöst där man helt enkelt kan komma som man är.

– Kan man sluta sina ögon och andas så kan man yoga. Sedan finns det flera olika former av yoga och det är ett brett begrepp. Det är kul också att man ser att det allt mer blir en del av folks träningsrutin, säger Mija Griborn.

Två olika yogaklasser

Väl i Botaniska trädgården, under den varma junikvällen, fick deltagarna välja mellan två olika typer av flowyoga. Lugn musik strömmade genom högtalarna när hundratals barfota personer samtidigt gick ner i ”hunden”, ”kobran” eller ”barnets position”.

Efter ungefär 75 mer eller mindre svettiga minuter avslutade den ena yogaläraren, Sandra Adrian yogaklassen genom att spela på en Gong samtidigt som deltagarna genomförde en avslappningsövning.

– Jag tror att många är i behov av att yoga och vara i den medvetna närvaron som infinner sig i gemenskapen som blir till här. Yogan är viktig för det fundamentala välbefinnandet, säger Sandra Adrian som är med på eventet för fjärde året i rad.

ANNONS

På gräsmattan en bit bort hölls den andra yogaklassen. Yogaläraren Kitty Strand har hållit på med yoga i 40 år och var med och startade eventet. Under kvällen höll hon i en flowyoga hon kallar för solflöde.

– Vi förflyttar oss från position till position, både statiskt och dynamiskt. Flowyoga passar bra i naturen för då ser man naturen från olika vinklar genom olika yogapositioner, säger Kitty Strand.

”Mer balans i livet”

Längst fram, några få meter från Sandra Adrians Gong, yogade Annelie och Patrick Nordner på varsin matta och genomförde diverse yogapositioner med slutna ögon.

– Det är en fin stämning och en annan typ av energi som skapas när man yogar så många ihop ute i naturen. Det skapades magi i dag, säger Patrick Nordner.

Paret har yogat i nästan åtta år och deltog i yogaeventet även förra året.

– Det bästa med yoga är just att det är så bra på alla plan, både känslomässigt kroppsligt, mentalt och energimässigt. Man får mer balans i livet, säger Annelie Nordner.

Här kan du yoga utomhus i Göteborg i sommar

Trädgårdsföreningen lilla scenen (Friskis&Svettis)

Vecka 26-31. Måndagar klockan 10.30.

Träningstemplet, Kviberg (Hälsoteket)

Vecka 28-29 och 31-33. Onsdagar klockan 10.00.

Azaleadalen, Slottsskogen (Yoga Body Organics)

Onsdagar klockan 17.30.

LÄS MER:Tre olika övningar för att stärka bålen – gör all träning enklare

LÄS MER:Experten tipsar: Så tränar du för att hålla kroppen hel

LÄS MER:Nu blommar näsduksträden i Botaniska

LÄS MER:”Ägget” i Hagabadet har stängt för renovering

ANNONS