Den nyupptäckta antibiotikaresistenta bakterien, som ingår i samma familj som Salmonella och E. Coli, kommer få namnet Scandinavium goeteborgense då den hittades i Göteborg.
Den nyupptäckta antibiotikaresistenta bakterien, som ingår i samma familj som Salmonella och E. Coli, kommer få namnet Scandinavium goeteborgense då den hittades i Göteborg. Bild: Göteborgs universitet

Nyupptäckt bakterie döps efter Göteborg

En nyupptäckt bakterie får namn efter Göteborg. Den kommer att ingå i samma familj som de mer kända – kanske ökända – släktingarna Salmonella och E. Coli.
– Det var ett sätt att hedra Skandinavien och Göteborg, säger ansvarige forskaren Hedvig Engström Jakobsson.

ANNONS
|

Varven, Gothia Cup och SKF. Göteborg har gjort många avtryck utanför landets gränser genom historien. Men frågan är om det senaste tillskottet kan komma att klinga lika positivt, i alla fall utanför forskarvärlden.

En ny, hittills okänd, släkte och art av antibiotikaresistenta bakterier har nämligen upptäckts på Göteborgs universitet. Bakteriegruppen föreslås nu få namnet Scandinavium goeteborgense och kommer att ingå i samma familj som de mer välkända Salmonella och E. coli – vilka gemene person nog mest förknippar med dålig mat och otrevlig magsjuka.

Det var 2014 som bakterien först påträffades i ett infekterat sår hos en patient på Kungälvs sjukhus. Den lär även ha orsakat infektioner både före och efter det.

ANNONS
Hedvig Engström Jakobsson, ansvarig forskare för studien.
Hedvig Engström Jakobsson, ansvarig forskare för studien. Bild: Göteborgs universitet

Men det var först förra året som släkte och art definierades och bakteriens specifika egenskaper blev kända. Hedvig Engström Jakobsson, ansvarig forskare för studien och verksam vid institutionen för biomedicin vid Sahlgrenska akademin, berättar att det kan vara väldigt betydelsefullt för val av behandling.

– Det är en viktig upptäckt. Om man får fram den exakta bakteriearten kan man ge specifik behandling för just den. Den familj som den ingår i är väldigt högt prioriterad av WHO (Världshälsoorganisationen) för att hitta nya antibiotikabehandlingar. I och med att vi har hittat den här arten ökar det möjligheterna att hitta den igen.

LÄS MER:Hemliga rummet kan förbättra förlossningen på Östra sjukhuset

Borås och Stockholm inte aktuella namn

Än så länge är mycket oklart om hur vanlig bakterien är och hur allvarliga symtomen kan bli. Trots att den ingår i samma familj som Salmonella och E. Coli är det en helt annan typ av infektion, berättar Hedvig Engström Jakobsson.

Vägen till fyndet har beskrivits i en studie i tidsskrifen Frontiers in Microbiology. Det var med hjälp av så kallad Next Generation Sequencing (NGS) som forskarna kunde klassificera den nya arten.

Varför valde ni att döpa den efter Göteborg?

– Traditionellt sett när man beskriver nya bakteriearter ger man namn efter typiska karakteristiska egenskaper, platsen, för att hedra någon eller något den associeras med vid upptäckten. Därför tyckte vi att namnet passade. Det var ett sätt att hedra Skandinavien och Göteborg.

ANNONS

Var det aldrig aktuellt att välja ett annat namn och förknippa bakterien med en annan stad, kanske Borås eller Stockholm?

– Nej, vi var nog alla i forskargruppen väldigt eniga om det här namnet eftersom det var i Göteborg som den nya bakterien upptäcktes.

LÄS MER:De höga temperaturerna lockar fram fästingar och mördarsniglar

ANNONS