Nytt rekord för Julklappsvagnen

Under lördagen spreds äkta julstämning i Göteborg då den traditionella Julklappsvagnen rullade igenom stan. I Majorna mötte hundratals människor upp med gåvor och presenter till äldre och barn som lever under knappra ekonomiska förhållanden.
– Vi kan redan nu säga att vi har slagit ett nytt rekord. Det är helt ljuvligt, nu blir Göteborg varmt, säger Anette Tingets, eventansvarig på Stadsmissionen.

ANNONS
|

Traditionen med Julklappsvagnen startade redan 1914, då det var flera spårvagnar som trafikerade centrala Göteborg den 23 december för att samla in paket och gåvor till behövande.

Stadsmissionen och Spårvagnssällskapet Ringlinien återupptog projektet 2015 och lördagens genomresa i Göteborg blev därmed den fjärde sedan nystarten.

Jan Bragdell från Spårvagnssällskapet Ringlinien ställde upp med den 116 år gamla spårvagnen.
Jan Bragdell från Spårvagnssällskapet Ringlinien ställde upp med den 116 år gamla spårvagnen. Bild: Olof Ohlsson
Sångerskan Hanna Ferm ställde tillsammans med kompisen och Youtubern Amanda Strand upp som kändisvolontärer åt Stadsmissionen.
Sångerskan Hanna Ferm ställde tillsammans med kompisen och Youtubern Amanda Strand upp som kändisvolontärer åt Stadsmissionen. Bild: Olof Ohlsson

Under lördagen började resan från Drottningtorget med kändisar ombord som Glenn Hysén, sångerskan Hanna Ferm, och kocken Alexandra Zazzi. Under resans gång anslöt till exempel även komikern och skådespelaren Robert Gustafsson.

Vid det första större stoppet i Majorna hade hundratals människor begett sig ut för att skänka gåvor i form av leksaker, presentkort och pengar som lastades på Julklappsvagnen som togs i bruk 1902 och som numera förvaltas av Spårvagnssällskapet Ringlinien.

ANNONS

Glenn: "Helt sjukt"

En av Stadsmissionens volontärer, Glenn Hysén, var överväldigad av givmildheten.

– Det är sanslöst, helt sjukt. Jag har redan fyllt en säck, man blir tårögd, sa Glenn Hysén.

Mormor Anna-Karin var på plats tillsammans med barnbarnet Lova.

– Vi har köpt presentkort till barn, berättade Lova som förövrigt berättade att hon själv önskade sig en hundvalp i julklapp.

På plats i Majorna fanns även flera företag som skänkte checkar på tiotusentals kronor till Stadsmissionen.

Nytt rekord

Under lördagen hade Stadsmissionen även en vagn som stod stilla vid Drottningtorget där människor kunde lämna begagnade leksaker, spel och kläder.

När vagnen hade rullat klart och återvände till Drottningtorget kunde Anette Tingets, eventansvarig på Stadsmissionen, konstatera att göteborgarnas givmildhet under lördagen gör att ett nytt rekord slagits för Julklappsvagnen. Det tidigare rekordet slogs ifjol då cirka 250 000 kronor samlades in utöver alla de fysiska gåvorna.

– Vi hinner inte räkna ihop allt idag, men vi kan redan nu säga att vi slår nytt rekord. Det var fler folk vid alla stopp än tidigare år, och det är helt fantastiskt. Nu blir Göteborg varmt och i fint några timmar och jag tror att den här värmen sprider sig vidare, berättade Anette Tingets som tillsammans med sina kolleger på Stadsmissionen som nu ska se till att gåvorna kan hjälpa så många som möjligt att få en fin jul.

ANNONS
Vid Valand anslöt Robert Gustafsson som hjälpte till med insamlingen i form av skumtomteutdelare.
Vid Valand anslöt Robert Gustafsson som hjälpte till med insamlingen i form av skumtomteutdelare. Bild: Olof Ohlsson
ANNONS