Ny design av regnbågsflaggan kommer att vaja i Göteborg

Nu ses för första gången en annan variant av den klassiska regnbågsflaggan vaja runt om i Göteborg. Progress flag, som den kallas, syftar till att synliggöra bland annat icke-binära och transpersoner.
– Den vanliga regnbågsflaggan inkluderade även dem, men i och med den här nya flaggan så synliggör vi dem mer, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef vid West Pride.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Designen till Progress flag togs fram redan 2018. Enligt Emma Gunterberg Sachs fick dock designen ett större genomslag i och med de amerikanska protesterna mot bland annat polisvåld, som spred sig världen över under 2020.

Det är fem mindre ränder i olika färger som lagts till i flaggans hörn. Tanken är att uppmärksamma etniska minoriteter, transpersoner, icke-binära och även personer som drabbats av sjukdomen hiv.

Emma Gunterberg Sachs förklarar att man tyckte att det fanns ett behov av att lyfta fram just dessa grupper ytterligare.

– Men regnbågsflaggan täcker in alla grupper, det är viktigt att framföra.

ANNONS

LÄS MER:Prideflaggan vajar i Lerum igen

Göteborgs stad kommer att flagga varannan

De bägge flaggorna kommer att hissas mellan 20 september och 3 oktober. Om den senare designen med tiden ska fasa ut den äldre varianten av regnbågsflaggan är ännu inte bestämt, berättar Emma Gunterberg Sachs.

I år har man i stället bett bland annat Göteborgs stad, som lånar flaggor av West Pride, att hissa varannan ny, varannan äldre design.

– Sedan får vi se hur vi gör med den äldre designen.

ANNONS