Prideflaggan vajar i Lerum igen

För några veckor sedan förstördes prideflaggan på Ljungviksskolan i Gråbo när flaggstången sågades ned. I dag vajar den igen, i samband med skolstarten.

ANNONS
|

– Vi beställde en ny flaggstång direkt när vandaliseringen upptäcktes, säger Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande.

Det var i samband med Pridefestivalen i Stockholm som Lerum hissade flaggan. Men den hann inte sitta uppe länge.

Tände eld och använde såg

– Vi uppmärksammades på händelsen när en bild dök upp i en lokal Facebookgrupp. Man hade först försökt elda av flaggstången, när det inte gick använde man såg i stället. Därefter förstördes själva flaggan.

Alexander Abenius säger att han reagerade mycket starkt.

– Jag blev både arg och ledsen. Det här är frågor jag brinner för, en hbtq-person har lika stor rätt att älska en annan hbtq-person som jag har att älska min fru. Det handlar om mänskliga rättigheter och vandaliseringen var fullständigt oacceptabel.

ANNONS

Polisanmälde

Kommunen polisanmälde händelsen och tog avstånd från den i ett Facebookinlägg.

Alexander Abenius fick många reaktioner från allmänheten.

– Nittio procent av alla reaktioner var positiva, man tyckte det var bra att vi uppmärksammade det som hänt. Sedan finns det naturligtvis de som inte står på priderörelsens sida. Jag har dock inte mött någon som stöttade vandalerna, säger han.

Den nya flaggstången finns nu på plats och sedan onsdagen vajar en ny prideflagga på Ljungviksskolan.

– Den får vara hissad något dygn framöver, som en manifestation och som en symbol för att Lerums kommun stödjer hbtq-personers rättigheter, säger Alexander Abenius.

ANNONS