Nu ska varenda plastkork i hela EU sitta fast – hög tid att lära sig kork-tricket

Från och med idag är det lag i hela EU på att plastkorkar ska sitta fast i förpackningen. Den nya designen har diskuterats flitigt hemma runt svenska köksbord.
– Jag tycker inte de är så svåra att öppna och stänga men mormor och morfar är riktigt irriterade. De löser det med att klippa bort korken helt enkelt, säger Linn Nyrén i Göteborg.

ANNONS
LocationBergsjön|
|

Plastkorkarna som sitter fast på flaskor och mjölkpaket har funnits på marknaden ett tag, och idag 3 juli blir det lag i alla EU:s länder att den ska sitta kvar. Ett företag som fått ta emot många kundsamtal i frågan är Arla.

– Frågorna handlar om varför korken ska sitta fast. En del tycker att det är kladdigt när man ska hälla. Men min känsla är att det har lugnat ned sig nu, vår kundservice får inte lika många frågor längre, säger Max Wallenberg, presschef på Arla.

Medean Salim dricker starkt sött te i medhavd kanna vid Bergsjön. Han får en flaska Loka av GP och det strular lite när han ska hälla – korken hamnar ibland i vägen och den är svår att stänga.

ANNONS

– De här svenska är ändå bättre, flera utländska har sämre kvalitet, säger han.

Sexåriga dottern Amira klickar däremot vant fast korken när det blir hennes tur.

– Jag gör bara som mamma, säger hon.

6-åriga Amira visar pappa Medean Salim tricket som gör det lätt att hälla.
6-åriga Amira visar pappa Medean Salim tricket som gör det lätt att hälla. Bild: Paul Wennerholm

”Svårt för konsumenterna”

När man väl fått in snitsen med att klicka fast korken och drycken är uppdrucken kommer nästa dilemma: Hur ska en förpackning i kartong med fastsatt kork i plast egentligen sorteras?

– Det är två lagstiftningar som lite krockar med varandra. Dels den som säger att alla invånare ska källsortera, dels engångsplastdirektivet som är till för att minska nedskräpningen. Då blir det lite svårt för konsumenterna att veta hur man ska göra, säger Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar.

”Ta bort den om det går”, Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar om plastkorkarna som sitter fast.
”Ta bort den om det går”, Helena Nylén, vd på Näringslivets Producentansvar om plastkorkarna som sitter fast. Bild: Karin Boo

Beskedet från henne är tydligt: om möjligt bör korken skruvas av och sorteras som plast.

– Då hamnar den hos Svensk Plaståtervinning och eldas inte upp. Om man lägger den i papp så kommer den att eldas upp, det vill säga energiutvinnas.

Erik Arnström är på väg till ett dopp vid Bergsjöbadet. Han har inte druckit flaskvatten sedan han var barn, men har inga svårigheter att hälla ur flaskan när GP ber honom om det. Han tycker att lagen är bra, men tror att andra länder i Europa tjänar ännu mer än Sverige på den.

ANNONS

– Här är de inte så många som skräpar ned, men det är en bra lag, säger han.

Erik Arnström tycker lagen är bra och han brukar dela upp papper och plast vid sortering. ”Vissa korkar är lätta att få bort, andra sitter som berget.”
Erik Arnström tycker lagen är bra och han brukar dela upp papper och plast vid sortering. ”Vissa korkar är lätta att få bort, andra sitter som berget.” Bild: Paul Wennerholm

Men Håll Sverige Rent som gör mätningar av nedskräpning på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten har sett allt fler korkar på marken de senaste tio åren.

– Problemen finns i Sverige också. 2023 mätte vi 38 plastkorkar per 100 meter strand på Bohuskusten. Det motsvarar ungefär en plastkork var tredje steg du tar - då blir det svårt att hitta nånstans att lägga sig med sin filt, säger Helena Ragnertz, vd på Håll Sverige Rent.

EU:s engångsplastdirektiv

• Den 3 juli blir det lag i alla EU-länder på att plastkorkar på flaskor och andra behållare måste sitta fast.

• Syftet är att minska nedskräpningen.

• Den producent som fortsätter tillverka lösa korkar riskerar böter på 10 000 kronor.

• Bestämmelsen är en del av EU:s engångsplastdirektiv som bland annat förbjuder sugrör i plast.

Källa: Naturvårdsverket.

LÄS MER:Så kämpar EU mot plasten

LÄS MER:Därför sitter korken fast på ditt mjölkpaket

LÄS MER:80 miljoner ton plast i världshaven

LÄS MER:Så sorterar du dina sopor smart

ANNONS