Nu avgörs om advokatbyrån Front ska få 50 miljoner kronor

Sedan GP granskat advokatbyrån Fronts sätt att ta betalt sa kommunen upp sina avtal med byrån. Fyra år efter den första artikeln strider advokatbyrån fortfarande mot Göteborgs kommun. På onsdag i nästa vecka avgör tingsrätten om Front har rätt att få ytterligare 50 miljoner kronor av kommunen.
GP kan nu berätta vad som sades under mötet där ägarna till Front fick beskedet att de stoppats av kommunen. Fronts advokater försökte få kommunen att tiga om oenigheten.

ANNONS
|
Front Advokater huserade i pampiga lokaler på Kungstorget, fram till våren -22. Då flyttade byrån till billigare lokaler i Gårda.
Front Advokater huserade i pampiga lokaler på Kungstorget, fram till våren -22. Då flyttade byrån till billigare lokaler i Gårda. Bild: Stefan Berg

Till mötet på Inköps- och upphandlingsförvaltningens kontor i centrala Göteborg hade advokatbyrån Front, som vid denna tid var en av de större i Göteborg, kallats för att få beskedet att kommunen beslutat att omedelbart stoppa sina beställningar hos dem.

GP var på plats i lokalerna, med förhoppningen att få en kommentar från advokatbyrån, som hade vägrat att svara på alla frågor efter att den första artikeln publicerats.

Men när de tre delägande advokaterna kom ut ur mötesrummet sa de ingenting. Inte ”nej”, inte ”inga kommentarer”. De hämtade sina kläder och ställde sig i hissen, moltigande.

Under mötet hade advokaterna informerats om att GP var i lokalerna, och en del av mötet med kommunen ägnades åt att diskutera hur detta skulle hanteras.

ANNONS

Utskrift av möte inlämnat som bevis

Det framgår av en transkriberad ljudinspelning av mötet som Front lämnat in till Göteborgs tingsrätt i målet där advokatbyrån kräver kommunen på 54,7 miljoner kronor. Det är pengar som advokatbyrån anser sig ha rätt till för den tid då de var inköpsförvaltningens nummer ett, men där uppdrag även gått till konkurrerande byråer.

Mot slutet säger mötets ordförande Henrik Karlsson, förvaltningsdirektör på Inköps- och upphandlingsförvaltningen:

– Och nu kan jag bara informera om att GP känner till att vi har det här mötet och jag har fått ett mail om att GP är i lokalerna.

Dessförinnan hade inköpsdirektören berättat om sina erfarenheter av att befinna sig i ett ”drev”, och advokaten Kaisa Adlercreutz svarar:

– Mmm. Du sade ju att det tar slut. Det gör ju inte det liksom. Det verkar väldigt intressant.

”Försöker vara transparent mot GP”

Henrik Karlsson:

– Jag tror att inom kort tar det slut. Jag försöker vara transparent mot GP kan jag säga. Jag har informerat dem om att vi ska träffa er idag och jag kommer fortsätta försöka vara transparent så jag räknar med att jag kommer att bli intervjuad och jag kommer (säga) att vi haft en diskussion och vi är inte helt överens men att vi ska ha en fortsatt dialog. Jag håller det på den nivån.

ANNONS

Advokaten Malin Wikström invänder att ”det kanske är att ta i att säga att vi inte är överens”.

Henrik Karlsson påpekar att kommunen och Front inte är överens om beställningsstoppet men väl om att ha en dialog, och fortsätter:

– Och jag har ännu inte sagt till dom (GP) att vi kommer ha en extern granskare. Men det kommer jag berätta idag.

Advokaten Camilla Wikland:

– Och vi lämnar ju väldigt få kommentarer som ni ser.

Henrik Karlsson:

– Jag förstår det.

Camilla Wikland:

– Så vi får försöka ta oss ut härifrån nu.

Därefter försöker alla tre advokaterna få förvaltningsdirektören att lägga sekretess på en skrivelse som de lämnat in, och att inte tala om oenighet.

Malin Wikström:

– Men det jag egentligen vädjar om att säga att vi inte är överens är ju egentligen som att säga att staden anser att vi har gjort fel och det är ju inte styrkt ännu. Om du tänker på vilken rubrik det blir. Staden meddelar att vi inte…

Förvaltningsdirektören Henrik Karlsson avrundar mötet:

– Så får vi se om de står här eller där nere.

Camilla Wikland:

– Mmm, vi får…Exakt vi kan väl bara…

Kaisa Adlercreutz:

– Då får jag bara fixa till mig lite så man ser snygg ut.

ANNONS

Camilla Wikland:

– Och så säg nu inte att du inte vill prata med dem för då citerar de dig.

Kaisa Adlercreutz:

– Ja, men de är oförskämda och ringer på nya nummer och ska man liksom vägra ta alla nya nummer liksom eller sen så sen har man bara honom i luren då.

Inköpsdirektör Henrik Karlsson efter mötet med Front advokater.
Inköpsdirektör Henrik Karlsson efter mötet med Front advokater. Bild: Mia Höglund

Förvaltningschefen nöjd med mötet

Efter mötet där Frontadvokaterna ignorerade GP:s intervjuförfrågningar, bedömde förvaltningdirektör Henrik Karlsson det som ”ett bra och konstruktivt möte”.

Utskriften av mötet visar att stämningen tidvis var arg och upprörd. Advokaterna säger att de är ”jättefrustrerade och jättearga”, och anklagar kommunen för att agera oprofessionellt.

En av advokaterna säger sig vara ”kränkt” och får svaret:

– De som är kränkta det är ganska många beställare. Det är uppdragsgivare i bolags- och förvaltningsledningar som hör av sig till mig, säger Henrik Karlsson, som under mötet också säger att han är ledsen om kommunen sårat advokaterna.

Front var dominerande leverantör av juridik till Göteborgs stad och ett antal kranskommuner som omfattades av ramavtalet. Front var rangordnad etta inom nio av de tolv juridikområden som avtalet gällde, och debiterade Göteborgs kommun 17 miljoner kronor 2019. Front hade avsevärt lägre timpris än flera av konkurrenterna. Detta tog man igen genom överdebitering, hävdade nuvarande och tidigare jurister som GP intervjuade.

ANNONS

Redbarheten ifrågasattes

Byråns vd Roland Adrell som tidigare varit chefsjurist i Göteborgs kommun, tog ”time-out” och lämnade Front kort tid efter att GP:s granskning inletts.

När ramavtalet med Front slutligen hävs i september 2020, görs det med hänvisning till ”Arbetssättet med att överdebitera och fakturera för icke utförda timmar och för jurister som inte arbetat i aktuellt ärende/…/”.

Detta var en rutin som påkallats av ledningen i Front vars ”redbarhet kan ifrågasättas”, stod det i hävningsbeslutet.

Front överklagade beslutet men vann inget gehör. I stället lämnade byrån in en stämning mot Göteborgs stad på 54,7 miljoner kronor. Det är pengar som Front anser sig ha rätt till som etta inom de flesta avtalsområdena, men där beställningarna i stället gått till andra byråer.

Göteborgs stad bestred kravet från Front, och lämnade in en motstämning på 14,6 miljoner kronor som ersättning för ”omfattande avtalsbrott”, bestående i felaktig debitering av arbete och av timpriser, användande av icke-kvalificerad personal samt bristfälliga fakturaspecifikationer. Staden har i slutskedet av processen bantat sina krav till 5,4 miljoner kronor.

Vilka eventuella effekter det skulle få för Göteborgs stad om Front vinner målet, vill inköpsförvaltningen inte säga.

– Vi väntar på domen, och tycker det är svårt att uttala oss innan vi sett den, säger Catrin Linnarsson, tillförordnad förvaltningsdirektör.

ANNONS

I februari 2020 hade Front 88 anställda, enligt sin hemsida. Fyra år senare finns där 33 medarbetare.

LÄS MER:Debiterade för 20 timmars jobb – på en dag

LÄS MER:Jurister fick lära sig ta betalt – för tid i duschen

LÄS MER:Lista: Roland Adrells långa dagar

LÄS MER:Stor ökning av kostnaden för advokater – men ingen kontroll

LÄS MER:Jurist på byrån larmade internt

LÄS MER:Bakom fronten – juristerna talar ut om överdebiteringar och saltade fakturor

LÄS MER:Tidigare Front-advokat: Uppsättandet av tid var känt på hela byrån

LÄS MER:Toppolitiker vittnar för Front: ”Goda erfarenheter”

LÄS MER:Tidigare Front-vd: Mitt arbete har gett mervärde

ANNONS