Nazister marscherar i centrala Göteborg

ANNONS

Strax innan ett på söndagseftermiddagen inkom flera rapporter om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen marscherade genom centrala Göteborg.

– De verkar inte lyssna på uppmaningar att sluta, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

De uppgavsha startat vid Liseberg och har tågat via Avenyn till Gustaf Adolfs torg.

– De var runt 50 till antalet och ropade något om förrädare. Det såg väldigt lugnt ut, det fanns inga motdemonstranter, säger ett vittne till GP som stod på Avenyn.

Polisen omringade hela demonstrationståget:tre polisbilar framför och fyra bakom. Dessutom går poliser till fots på båda sidorna av gruppen. Även en polishelikopter deltog i insatsen.

ANNONS

GP:s reporter på plats beskrev situationen som spänd.Läget trappades upp när några motdemonstranter ropade "Inga nazister på våra gator".

Polis utreder brott

Under söndagskvällen meddelade polisen att en förundersökning är inledd mot demonstrationen, då den inte hade något tillstånd.

– Det är en förundersökning inledd gällande brott mot ordningslagen för att det är en icke-tillståndsgiven demonstration, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid region Väst.

Om en demonstration inte stör på sådant sätt att ordningen åsidosätts eller trafikstockning sker så behöver den inte vara olaglig, även om det är en icke-tillståndsgiven demonstration. Men polisen har ändå valt att utreda om något lagbrott begåtts.

– Det är en demonstrationsom man normalt sett behöver tillstånd för, denär av den karaktären.Har den inte tillstånd så kan det misstänkas att brott är begånget, säger Johan Josarp.

Det är polisen själva som har upprättat en anmälan mot demonstrationen, men polisanmälningar kan även komma in från andra personer.

–Det kan komma polisanmälningar från andra håll, från personer via telefon och internet, men det är ingenting som polisen vet något om just nu, säger Johan Josarp.

Enligt honom visste polisen inte att dagens demonstration skulle ske på förhand.

Vid Korsvägen mötte tågetmotdemonstranter från flera håll. En 26-årig kvinna stod ensam när Nordiska motståndsrörelsenpasserade och ropade: Inga nazister på våra gator.

ANNONS

– Jag gråter, det är så jobbigt.Vi visste ju att de skulle demonstrera. Man blir så chockad när de går så där som ett nazitåg, det är så sjukt. Man vill ju stoppa dem men jag vet inte vad jag ska göra, sa hon till GP:s reporter på plats.

Strax efter tvåtiden började polisen spärra av vid Södra vägen. Journalister, motdemonstranter och förbipasserande separerades från demonstranterna. Kort därefter upplöstes demonstrationen.

Polisen avvaktade

Trots att demonstrationen inte hade tillstånd och inte lydde polisens order, valde polisen att inte ingripa.

– Så länge de inte stör den allmänna ordningen gör vi ingenting, säger Jenny Widén.

Enligt Jenny Widén krävs det att demonstrationen stör ordningen eller bryter mot någon lag för att polisen ska agera, vilket inte var fallet under söndagen.

Det bekräftades även av en polisman på plats för GP:s reporter.

–Vi vill inte gå fram och prata med dem. De blir bara provocerade och vi vill inte orsaka bråk, sägerpolisen.

Marsch 30 september

Det är sedan tidigare bestämt att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen ska demonstrera i centrala Göteborg den 30 september. De har tidigare fått nej till att demonstrera på Götaplatsen och tilldelats en annan rutt av polisen, ett beslut som de har överklagat.

ANNONS