Nätverket Ta natten tillbaka tågade genom Göteborg

Under fredagskvällen marscherade kvinnor, transpersoner och ickebinära i centrala Göteborg i syfte att ta tillbaka sin frihet och för att tryggt kunna röra sig över stadens gator.
– Vi ska tillsammans gå ut och visa att gatorna tillhör oss lika mycket som de personer som gör oss otrygga, säger Johanna Larsson som är en av arrangörerna till demonstrationen.

ANNONS
|

En grupp finklädda och färgglada människor samlades under fredagen i Bältespännarparken. Uppslutningen var större än vad arrangörerna hade kunnat hoppas på trots den rikliga – men snabbt övergående – regnskuren som föll någon halvtimme innan avmarsch.

– Anledningen till att vi arrangerar det på sommaren är att det finns en stor diskrepans om hur sommarnätter borde vara och hur de är i verkligheten. Vi borde kunna vara ute i de vackra sommarnätterna och vara trygga men det är inte så det ser ut, säger Johanna Larsson, en av arrangörerna.

LÄS MER:Stora skillnader i upplevd trygghet i Göteborg

Står upp för trygg gatumiljö

Demonstrationen handlar om att kvinnor ska kunna vara ute på natten utan att känna sig rädda.

ANNONS

– Då krävs det att samhället står upp mot till exempel sexuella trakasserier på stan, de som tafsar, och alla som gör det otryggt för kvinnor och transpersoner samt en stadsmiljö som är gemensam och som vi tar ansvar för.

Johanna Larsson säger att det inte bara är i Göteborg som man genomför gatufester som den här, utan även i Stockholm och Malmö och i ett 30-tal övriga städer världen över.

LÄS MER:De tar tillbaka natten med samba och slagord

Kvinnor ska inte hålla sig hemma

– Det är förstås jättetråkigt, på ett sätt, tyvärr ser det i nuläget inte ut som att vi kan sluta arrangera dem heller. Problemet är att kvinnors trygghet och otrygghet betraktas som en kriminalpolitisk fråga och inte som en fråga som kräver att samhället ändras på flera plan, säger Johanna Larsson.

Hon tycker att det blir motsägelsefullt när kvinnor uppmuntras hålla sig hemma istället för de som begår brott.

– Det blir ju jättekontraproduktivt för någonstans behövs det ju fler människor på gatorna, trygghet skapar vi tillsammans. Det är inte kvinnors liv som ska begränsas för att det finns förbrytare, utan de som begår brott som ska begränsas så att de inte kan begå brott.

Ändå är en av målsättningarna med tillställningen att det ska vara något glatt som binder människor samman och musik spelas på vägen samtidigt som demonstranterna unisont skanderar ”Vi tar vår stad ikväll”.

ANNONS

Johanna Larsson säger att det är peppen och entusiasmen hos deltagarna som gör att det blir en kväll då de faktiskt tar natten tillbaka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS