Enkätsvaren för SOM-institutets årliga rapport Demokrati och delaktighet i Göteborg är sammanställda och klara. Slutsatserna från materialet är inte planerade att presenteras fören i slutet av året, men råmaterialet finns nu tillgängligt. Något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.
Undersökningen, som beställts av Göteborgs stad i syfte att få en klar bild av invånarnas upplevda trygghet samt deras syn på demokrati och möjligheten att själva påverka, visar bland annat följande:
Andelen göteborgare som är nöjda med demokratin i Sverige har ökat – och den upplevda tryggheten har minskat.
Det sistnämnda syns bland annat i svaren på vad undersökningens deltagare finner vara den viktigaste samhällsfrågan. Lag och ordning toppar listan på 34 procent, följt av frågor om trygghet, jämlikhet och segregation.
– Frågorna som folk tycker är viktiga varierar, säger Stefan Lydén, som är demokratiutvecklare i Göteborgs stad.
Han fortsätter:
– Det handlar om media. Vad man läser och pratar om. Men den uppgången vi ser på Lag och ordning, jag har inte sett en högre siffra, säger han och jämför med när frågan om Västlänken och infrastruktur var den allra viktigaste frågan.
– Jag vill minnas att det var 30, 31 procent.
LÄS MER:Tron på myndigheter ökade under pandemin
30 procent säger sig undvika att gå ut på kvällen
På påståendet att man känner sig trygg i sitt bostadsområde instämmer nio procent i Västra Biskopsgården, samtidigt som 30 procent säger sig undvika att gå ut på kvällen, av rädsla för att bli utsatta för brott. Området är det som nyligen skakades av ännu en skjutning, denna gång med en ung polisman som offer.
LÄS MER:Polis skjuten till döds i Biskopsgården
I kontrast har man till exempel Södra Torslanda och Björlanda, där 63 respektive 72 procent instämde helt på påståendet om att man känner sig trygg i sitt bostadsområde.
SOM-institutets rapport Demokrati och delaktighet i Göteborg är den femte av sitt slag. 8 000 personer i åldrarna 16 till 85 valdes slumpmässigt ut som deltagare.
Rapporten är menad att ge en bild av vad göteborgarna tycker om demokratin, sina egna möjligheter att påverka och om trygghet och tillit i bostadsområdet.
Göteborgs stad skriver i ett pressmeddelande att undersökningen visar att göteborgarna till övervägande del är ganska eller mycket nöjda med demokratin. Detta är i linje med tidigare års resultat, men göteborgarna är dock fortfarande mindre nöjda med demokratin jämfört med andra västsvenskar och svenskarna i stort.
Gällande den upplevda tryggheten så visar den att boende i vad man kallar resurssvagare områden upplever mindre trygghet än andra göteborgare. Sett till helheten så visar undersökningen att de allra flesta, 76 procent, känner sig trygga i sitt bostadsområde.
Vidare så har oron att utsättas för misshandel, rån och våldtäkt i sitt bostadsområde ökat, och det är kvinnor och äldre som känner sig minst trygga. Gängrelaterad brottslighet ses även allt mer som ett problem bland de tillfrågade.