För två veckor sedan greps den misstänkta mannen i Turkiet. Han skulle efter det föras till Sverige, men nu befinner sig mannen i Danmark.
För två veckor sedan greps den misstänkta mannen i Turkiet. Han skulle efter det föras till Sverige, men nu befinner sig mannen i Danmark. Bild: GP Arkiv

Misstänkt bilbrännare nu i Danmark

En 18-årig man som misstänks för inblandning i bilbränderna i Göteborg, stoppades i Antalya när han dagen efter händelsen reste till Turkiet. Nu har mannen på oklar anledning flyttats till Danmark.

ANNONS
|

18-åringen, som har varit anhållen i sin frånvaro skäligen misstänkt för medverkan i mordbränderna i Frölunda, skulle resa till Antalya dagen efter de uppmärksammade bränderna den 3 augusti. Mannen stoppades dock redan vid gränsen till Turkiet.

– Vi fick reda på att den här personen begav sig till Turkiet och utfärdade då en "no entry" till gränspolisen där som lyckades gripa personen på plats, sa Dan Windt, chef för lokalpolisområde Syd till GP dagen efter gripandet.

Turkiska myndigheter låste in honom i en förvarscell inom en transitzon, som räknas som internationellt område, utanför gränspassagen.

– Det här kan ta tid, veckor eller till och med månader. Det är ingenting som vi har möjlighet att påverka, sa kammaråklagare Mats Ihlbom till GP 21 augusti.

ANNONS

LÄS MER:Misstänkt bilbrännare fast i förvar – ingen vill flyga hem honom

Finns nu i Danmark

Mannen ska nu ha lämnat Turkiet, vilket även tidningen GT har rapporterat om. 18-åringen är dock inte är tillbaka i Sverige än.

– Den senaste informationen jag har är att han finns i Danmark. Men han ska väl komma hem snart. Min förhoppning är att han kommer hem nu, säger Mats Ihlbom.

Det är dock oklart när 18-åringen landade i Danmark. Det är också oklart när han ska föras till Sverige och även varför mannen hamnade i Danmark från första början.

– Jag kan inte redogöra för det. Men det har inte skett någon miss, snarare troligen olyckliga omständigheter. Vi har inget med utlandsvistelsen att göra, säger Mats Ihlbom.

Är mannen misstänkt för något brott i Danmark och har därför blivit stoppad?

– Nej, det tror jag inte. Det kan vara någon spärr, men det är inget jag har hört om, säger han.

När 18-åringen landar i Sverige skall han förhöras, om han sedan kommer begäras häktad återstår att se.

– Min tanke är att han ska delges misstanke och förhöras. Vad som sker sen får vi ta då, det är oklart nu, säger Mats Ihlbom.

LÄS MER:Släktnätverk tros ligga bakom bilbränderna

89 bilar brandhärjades

Det var vid 21-tiden den 14 augusti som de första larmen om bilbränder på flera ställen i Göteborg kom in till räddningstjänst och polis. Flera vittnen hade hört höga smällar och sett svartklädda personer, vissa maskerade, lämnat platserna.

ANNONS

Totalt brann eller skadades 89 bilar i områden i Hjällbo, Eriksbo och Frölunda under måndagskvällen men enligt polisen är det osannolikt att samtliga bränder startades av samma personer.

LÄS MER:Man häktad efter bilbränderna

Fler misstänks vara inblandade

En 20-årig man sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

– Min huvudman förnekar brott både vad det gäller mordbrand och våldsamt upplopp, sa den 20-åriga mannens advokat Ulrik Smedberg efter häktningsförhandlingen.

Utöver 20-åringen har en 19-åring delgivits misstanke om brott, denna person sitter dock inte i nuläget frihetsberövad.

Dessutom söker polisen efter ytterligare två kända personer som skulle kunna ha deltagit i bränderna.

– Vi har säkrat dna-träffar i form blodspår och gjort en expressbeställning hos NFC (Nationellt Forensiskt Centrum). Men exakt när svaren kommer, det har vi ingen uppfattning om, har åklagare Mats Ihlbom tidigare sagt till GP.

ANNONS