Mästarens bästa grilltips – det här är gott att grilla

Sommaren är här och då ökar intresset för att grilla markant. För att lyckas när man ska grilla finns flera saker att tänka på – redan innan grillen tänds. Grillmästaren Andreas Mathiasson bjuder på sina bästa grilltips och vad som är gott att grilla. Glöm inte såsen, det är favoritsåsen till grillat.

ANNONS
|

Doften av grillat känns i alla bostadsområden. För är det något svenskarna gillar på sommaren är det att just grilla. Enligt Ica:s årliga grillrapport är grillsäsongen i genomsnitt 5,4 månader lång och en av tio backar inte från att grilla i alla väder.

Grillmästarens bästa grilltips

Men först ska grillen tändas och en som vet hur och vad man ska grilla är Andreas Mathiasson som vann ”Årets Grillmästare” 2013 i Tv4. Numera grillar han på heltid.

Många använder en klotgrill där man använder kol eller briketter. Redan vid inköp av kol finns det saker att tänka på. För det är olika kvalité på dem menar Andreas Mathiasson.

ANNONS

– En del brinner som papper, så lägg tid på att köpa bra kol, och priset brukar spegla kvalitén. Jag ser att folk ofta köper kol där man får mest för så lite pengar som möjligt. På nätet finns det kol och briketter som håller bättre kvalité än hos de stora jättarna. Bra kol brinner längre och då är det lättare att styra temperaturen.

Andreas Mathiasson vann Årets grillmästare i Tv4 - nu grillar han på heltid.
Andreas Mathiasson vann Årets grillmästare i Tv4 - nu grillar han på heltid. Bild: Johanna Ståhlgren

Många väljer sen att dränka kolen i tändvätska, men det tycker Andreas Mathiasson att de ska sluta med. Dels lägger sig vätskan som en hinna i grillen, dels är det inte bra för miljön. Han tycker alla ska använda tändrör istället.

Hur är en perfekt glöd?

– Har man använt tändvätska så ska man se till att den brunnit ut, och att det inte luktar tändvätska. Att det är glöd på kol och briketter, och inte brinner alls. Om man använt tändrör så är glöden klar när det brinner på toppen av röret. Det brukar ta mellan 20 och 30 minuter från man tänt på till grillen är klar att användas. Stressa inte utan planera grillningen.

Han tipsar också om att blanda kol och briketter för då blir det en behaglig glöd och värme. Felet många gör, menar Andreas Mathiasson, är att ta för mycket kol och briketter vilket gör grillen för varm. Ta bara så det täcker gallret i botten. Och lämna en tom yta för att grilla saker som behöver gå längre och är tjockare än en handflata.

ANNONS

För att sen veta om maten är färdig menar han att man ska lägga lite pengar på en bra sticktermometer – för de ger svar snabbt. Att skära i maten och kolla gör den inte så fin. På nätet kan man se vilken innertemperatur maten ska ha.

LÄS MER:Recept: Sommarens godaste såser och tillbehör till grillat

Bästa köttet att grilla

Enligt Andreas Mathiasson är det många som tycker det är svårt att grilla kyckling eftersom den lätt fastnar på gallret. Hans tips är då att köpa kyckling med skinn och lägga det på grillen med skinnet nedåt och lock på. Inget fastnar. När man grillar magra detaljer ska man grilla dem indirekt där det inte finns någon kol under. Sen direkt. Då fastnar inte det som sagt på gallret.

Vad är bäst att grilla tycker du?

– Allt med feta detaljer är bäst, som karré, kycklinglår och lax. Nötkött ska vara mycket marmorerat för att ge bäst smak. Jag älskar att grilla spetskål, sen är broccoli och rotsaker väldigt gott.

När det kommer till att grilla rotsaker säger han att de innehåller mycket vatten vilket kan göra dem sladdriga. Hans knep är då att ta lite olja på dem, för då blir det en grillad grönsak och inte en kokt.

Sen har han en smaksättare som han menar kommer att ge den som grillar stående ovationer från matgästerna.

ANNONS

– Dela en citron i mitten, lägg den med köttet nedåt och grilla ovanpå glöden. Ta sen saften och pressa över till exempel köttet eller fisken. Och det räcker om du bara saltat köttet innan – då får du stående ovationer, säger Andreas Mathiasson.

Västsvenskarnas favoritsås till grillat

Enligt grillrapporten är det i första hand fläskkött som läggs på de svenska grillarna. Sen kommer nötkött, på plats tre hamnar grönsaker av olika slag, där favoriten är majs.

Förutom det som grillas ska det ju ligga mer på tallriken för att ge en god måltid. Jämte korven, köttbiten eller fisken ligger främst potatis, sen kommer sallad, potatissallad, rotfrukter och bröd.

Och lite sås till maten tackar man väl inte nej till. Svenskarna har en favorit, enligt grillrapporten. Solklar vinnare är bearnaisesås, men faktum är att den är mindre populär bland de som bor i Västra Götaland. Här läggs det gärna guacamole på tallriken till skillnad från andra län.

Efter svenskarnas såsfavorit ”bea”, kommer tzatziki, barbequesås, vitlökssås och aioli. Vitlök är bevisligen en favorit till grillat.

LÄS MER:Så hamnar julskinkan på sommarens grillfest

LÄS MER:Här finns det grillplatser i Göteborgsområdet

Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av 4200 respondenter som är över 18 år och som någon gång grillar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS