”Man såg att barnen och personalen var stressade”

Oroliga föräldrar släpptes innanför avspärrningarna av polisen när förskolan vid Kvilletorget brann.
– Man såg ju att barnen och förskolepersonalen var stressade såklart, säger Lisa Karlsson, med dottern Frances i famnen.

ANNONS
|

De bor på Brämaregatan, där också förskolan ligger, och på eftermiddagen var en granne som ringde Lisa Karlsson och berättade att det brann.

– Så jag åkte hit direkt. Och då var alla ungarna utrymda. De stod under ett tak, för det var ju ett skyfall då, säger Lisa Karlsson.

När GP träffar henne har hon just hämtat sin dotter Frances som – liksom alla andra barn på förskolan – klarade sig utan skador. Lisa Karlsson var tidigt på plats eftersom hon jobbade i närheten, men säger att hon hann bli orolig innan hon kom dit.

– Ja, lite, men jag kom ju dit rätt fort. Men man såg ju att barnen och förskolepersonalen var stressade såklart. Men de fick ut ungarna direkt, så allt verkar ha gått bra, säger hon.

ANNONS

I samband med branden spärrades Brämaregatan av, och flera av de boende i kvarteret fick evakueras. För Lisa och Frances var det oklart när de skulle få komma hem.

– Vi sätter oss väl här någonstans. Hon ska få en glass, säger Lisa Karlsson och nickar mot Frances.

Omfattande skador på förskolan

Vid Kvilletorget samlade många människor och kunde se hur den tjocka röken spred sig över ett stort område. Flera hade också tagit sig till en intilliggande innergård där man tydligt såg meterhöga lågar slå upp från förskolans tak. När röken blev för tjock uppmanades de dock av räddningstjänsten att backa.

Malin Andersson bor på den gård där också förskolan ligger.

– Jag satt hemma och så hörde jag bara att en massa brandkårsbilar kom. Och när jag tittade ut på gården så såg jag att taket på förskolan brann. Så då sprang jag ut.

– När brandkåren kom och började spola vatten så blev det jättemycket rök, och nu brinner det ju ännu mer, sa hon vid 16-tiden.

Förskolans rektor Marie El Khoumry bekräftar att inga barn eller personal skadades i samband med branden, men hade i övrigt inga kommentarer. För Lisa Karlsson var det efter branden oklart var hon skulle lämna Frances nästa arbetsdag.

ANNONS

– Ja, det är ju det man funderar på. Jag antar att de får flytta verksamheten, konstaterar hon.

Räddningsledaren på plats sa vid 17-tiden att skadorna på förskolan var omfattande och att det lär dröja innan den kan tas i bruk igen.

LÄS MER:Brand på förskola i Brämaregården

ANNONS