Brand på förskola i Brämaregården

Räddningstjänsten har haft en omfattande insats i Brämaregården sedan en brand brutit ut på en förskola. Förskolan och närliggande bostäder evakuerades och räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen hela natten.
– Vindsdelen har rasat ner, säger räddningsledaren Svante Carlsson.

ANNONS
|

Vid 15.14 inkom ett larm om en brand på en förskola i Brämaregården. Räddningstjänsten åkte dit med ett omfattande resurspaket. Branden orsakade kraftig rökutveckling som syntes från stora delar av stan.

Drygt två timmar senare meddelade räddningstjänsten att man fortfarande inte hade fått branden under kontroll. Räddningstjänsten räknade då med att behöva vara på plats en längre tid.

– Vi kommer jobba under kvällen och troligtvis med kontroll under natten. Så vi kommer vara kvar här i några timmar till, kanske ända fram tills imorgon bitti, sa räddningsledaren Svante Carlsson.

Vid 21.30-tiden – drygt sju timmar efter larmet uppgav räddningstjänsten att man hade trappat ned, men att branden fortfarande inte var släckt.

ANNONS

– Det brinner fortfarande i förskoledelen. Det är ju solceller, och de är inte helt lätt att släcka. Men vi har det under kontroll, säger larm- och ledningsoperatören Patrik Hedlund.

Vid midnatt var räddningstjänsten kvar på platsen och bekräftade att man räknade med att vara kvar hela natten. Branden hade dock lugnat ner sig och fokuset låg på efterbevakning.

Omfattande skador

Branden har beskrivits som kraftig med öppna lågor som slagit ut. Den började på taket, där solceller fanns. Enligt räddningsledaren Svante Carlsson har solpanelerna påverkan på släckningsarbetet.

– Det kan ställa till problem och eventuellt kan de också varit en del i det hela. Vi vet inte ännu. Det gör det inte enklare i alla fall, säger han.

Skadorna på förskolan bedöms vara omfattande och delar av taket har rasat.

– Den förskolan tror jag inte är användbar inom det närmsta, säger Svante Carlsson.

Bostadshus evakuerades

Tillsammans med räddningstjänsten evakuerade polisen ett antal personer från förskolan. Två trappuppgångar i ett anslutande lägenhetshuset har också evakuerats. Det är i nuläget oklart hur många personer som har evakuerats.

Vid 15.30 hade en del av taket rasat in.
Vid 15.30 hade en del av taket rasat in. Bild: Läsarbild

Ambulanser larmades till platsen, men kunde åka därifrån utan att behöva ta med någon till sjukhus, enligt SOS Alarm.

– Inga barn eller personal har kommit till skada. Vi har tydliga brandrutiner och de följdes till punkt och pricka, säger rektorn på förskolan, Marie El Khoury.

ANNONS

LÄS MER:”Man såg att barnen och personalen var stressade”

ANNONS