Moderaterna vill tredubbla byggtakten av småhus under de kommande tio åren.
Moderaterna vill tredubbla byggtakten av småhus under de kommande tio åren. Bild: Stefan Bennhage & Björn Larsson Rosvall

M vill bygga 10 000 nya småhus i Göteborg

M vill öka småhusbyggandet i Göteborg med över 300 procent under kommande tio år. Fler skattebetalare som stannar i kommunen ska bryta en, enligt Hampus Magnusson (M), otäck utveckling: att bli mer som rikets tredje största stad.
– Min värsta mardröm är att Göteborg ska bli som Malmö, säger kommunalrådet.

ANNONS
|

Bostad 2021 var Göteborgs satsning på att rejält öka takten i bostadsbyggandet. Under åren 2014 till 2021 skulle 7 000 nya bostäder byggas, utöver det ordinarie byggandet. Satsningen kan i efterhand beskrivas som ett fall framåt.

31 december hade 3 900 bostäder byggts. Flera av projekten håller fortfarande på att byggas klart.

Men Bostad 2021 visade samtidigt att det gick att skruva upp takten i bostadsbyggandet. De lärdomarna ska nu in i det projekt som Moderaterna hoppas blir satsningens efterföljare: Småhus 2033.

– Vi har goda erfarenheter från Bostad 2021. Följeforskningen säger att ”deadline is king”. Vi vill börja nästa år och menar att 10 000 småhus på tio år är fullt rimligt, säger Hampus Magnusson (M), som bland annat är ordförande i Göteborgs byggnadsnämnd.

ANNONS
Hampus Magnusson (M) Göteborgs byggnadsnämnd.
Hampus Magnusson (M) Göteborgs byggnadsnämnd. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera

Barnfamiljer ska stanna

Det problem som Moderaterna vill råda bot på är utflyttningen från staden. Inflyttningen till staden står nyanlända och studenter för i stor utsträckning. Men många barnfamiljer väljer att flytta till kranskommunerna. Under hela den här mandatperioden har Demokraterna och Moderaterna, främst i byggnadsnämnden, drivit frågan om fler småhusområden för att kunna vända den trenden.

– Vi måste bryta utvecklingen om vi ska vara en stark kommun. Min värsta mardröm är att Göteborg ska bli som Malmö, med hög arbetslöshet och många som lämnar.

Under förra året presenterade Mäklarsamfundet en undersökning som visade att människor med samhällsbärande yrken har svårt att köpa ett hus i Göteborg, om man inte har mycket sparpengar eller kan låna av andra.

En lärare och en sjuksköterska med ett barn och en gemensam inkomst på 75 900 per månad kan inte räkna med att få lån för att köpa en genomsnittlig villa i Göteborg.

Enligt Hampus Magnusson ska hälften av de 10 000 villorna vara så billiga att ”vanliga yrkesgrupper som poliser, sjuksköterskor och industriarbetare” ska kunna köpa dem.

– Hälften av småhusen ska vara för vanliga göteborgare. Alla ska kunna gå ut på en egen gräsmatta med ett vitt staket och möjligheten att hissa sin egen flagga, säger han.

ANNONS

Vill ta fram ”Göteborgsborgsvillan”

Satsningen ska, om Moderaterna får som de vill, ske tillsammans med näringsliv och byggaktörer. Hampus Magnusson vill också använda kommunala Egnahemsbolaget för att ta fram en så kallad Göteborgsvillan. Det ska vara en enkel men välplanerad villa som kan fungera att bygga i stor omfattning och många olika platser i staden.

– Det behöver inte ta så lång tid. Om vi bara vinner valet tror jag att ett sådant koncept kan vara framme under nästa år, säger Hampus Magnusson.

I dag kostar villor i Storgöteborg en bit över sju miljoner kronor i genomsnitt, enligt Svensk Mäklarstatistik. Hampus Magnusson hoppas att vissa kommande småhus kan bli betydligt billigare, kanske under hälften av den summan.

– Det beror på var i staden man tittar men kanske runt 2,5 miljoner till 3,5 miljoner kronor, säger han och menar att de prisnivåerna har gått att nå i andra projekt, bland annat vid småhusprojekt i Gårdsten och Bergsjön.

Ta ny mark i anspråk

Tidigare har ambitionen i Göteborg varit förtätning. Men på sistone har kommunen börjat planera för att bebygga även andra områden, som tidigare legat vilande i stadens markreserv. Det har fått partier som MP och V att protestera, bland annat för att det kommer behövas fler resor vilket försvårar klimatomställningen.

ANNONS

– Detta är en viktig satsning för klimatet. I dag ser vi att barnfamiljer flyttar till kranskommuner och sedan sätter sig och kör bilen hela vägen in till Göteborg. Därför är det mycket bättre att bygga tät småhusbebyggelse, gärna i trä och sedan tillskapa pendelparkeringar. Vi kan inte låtsas som att människor inte vill bo på det här sättet. Det är inte kommunen som ska bestämma att folk ska bo i stora hyreskomplex i stället för den byggnation som folk själva vill ha.

Här vill Moderaterna bygga husen

OmrådeAntal nya villor och radhus
Angered 300
Björlanda (Skra bro)300
Gunnilse300
Tynnered150
Biskopsgården1000
Torslanda (Bua)500
Skogome/Kärra5000
Säve2500
TOTALT10 050

LÄS MER:50 kvadratmeter stort hus sålt i Göteborg – för 19 miljoner

LÄS MER:Centern kräver omtag om utsatta områden

LÄS MER:Så tycker arkitekterna om SD:s Sverigehus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS