Luftvärnssystemet Patriot används i Göteborg

Under måndagen inleder Försvarsmakten en beredskapsoperation i Göteborg, där luftvärnssystemet Patriot för första gången ska användas i Sverige.
– Vi har inte planerat några övningsskjutningar med systemet i Göteborgsområdet, säger Fredrik Stålberg, ställföreträdande chef för operationsledningen.

ANNONS
|

Under måndagen inleder Försvarsmakten en beredskapsoperation i Göteborg, bland annat i Säve och i Göteborgs hamn. Enligt försvaret föranleds inte operationen av någon förändrad hotbild mot Sverige.

– Vi genomför beredskapsoperationer på flera olika ställen i riket över året. Nu gör vi det i Göteborg för att vi vill signalera internt i Sverige och i vår omvärld att vi tar vår beredskap på allvar och har koll på läget, säger Fredrik Stålberg, ställföreträdande chef för operationsledningen.

Vad är skillnaden på en övning och en beredskapsoperation?

– Om man genomför en övning är det något man planerar under en lång tid. Alla vet att den ska genomföras veckor eller flera månader i förväg. En beredskapsoperation gör vi direkt när vi ser att vi behöver göra en verksamhet just nu. Det är helt enkelt en av Försvarsmaktens kärnuppgifter.

ANNONS

Patriot placeras i Göteborg

Under operationen ska luftvärnssystemet Patriot och jaktroboten robot 98 placeras ut, vilket är första gången man testar systemen i Sverige.

Patriot är ett amerikanskt luftvärnssystem som innefattar några av världens mest avancerade luftvärnsrobotar. Det var i november 2021 som amerikanska försvaret överlämnade systemet till Försvarsmakten, som enligt svensk benämning kallas luftvärnssystem 103.

– Vi grupperar systemet och det betyder att de här kvalificerade luftvärnssystemen kommer att befinna sig i Göteborgsområdet ett tag. Vi svarar såklart inte på hur länge, säger Fredrik Stålberg.

Aftonbladet, som var först med att rapportera om beredskapsoperationen, och SVT skriver att det är första gången luftvärnssystemet Patriot används skarpt av svenska försvaret. Fredrik Stålberg förtydligar att man sannolikt inte kommer att öppna eld under beredskapsoperationen.

– Vi har inte planerat några övningsskjutningar med systemet i Göteborgsområdet, säger Fredrik Stålberg.

Kommer allmänheten märka av operationen?

– Jag tror det. Man kan märka en del fordon som kör på vägarna och som uppenbart tillhör Försvarsmakten, men det kommer inte att vara i någon större omfattning för de allra flesta.

LÄS MER:Amerikanska Patriot stärker luftförsvaret i ökat samarbete

ANNONS