"Snöyran" som seglar omkring i vinden och skapar vita täcken på marken är i själva verket aspfrön.
"Snöyran" som seglar omkring i vinden och skapar vita täcken på marken är i själva verket aspfrön. Bild: Ola Magnusson

Luddet i luften – varken snö eller pollen

Få har nog lyckats undgå att märka det ludd som seglar omkring i vinden och på sina ställen ger marken ett vitt täcke. Begeistrade barn hoppas på snö. Mindre förtjusta personer spekulerar i om det rör sig om pollen. Men tussarna i luften är egentligen aspfrön.

ANNONS
|

Det är frön från aspträd och andra popplar som står bakom det vita ludd som nu ses virvla omkring i luften. Syftet med luddet är att få fröet att flyga så långt som möjligt.

– Man kan säga att det är bevingade frön vi ser. Det var rekordblomning i våras och nu sprids miljontals av aspfrön i vinden, säger Mats Havström, botanist och enhetschef forskning och samlingar på Göteborgs botaniska trädgård.

Den stora mängden av aspfrön som blåser omkring beror på till stor del på fjolårets heta sommar. Detta bidrar till att man vissa år får en extra god blomning.

ANNONS

– Det är rekordår som jag har varit med om själv. Mycket är på grund av den varma sommaren vi hade förra året. Den fungerade lite som hormonboost för många träd.

Aspen gynnad av bränderna

Ytterligare en anledning till den ökade fröspridningen tror Mats Havström kan bero på de många bränder som Sverige upplevde under fjolåret.

– Asparna är brandgynnade. Det kan bli att asparna etablerar sig där det brann både i fjol och i våras. Det räcker faktiskt med ett frö så kan man få en hel aspskog. I framtiden kommer vi kanske att se en ökning av aspar i Sverige som etablerade sig under 2019.

Hur önskvärda är då de här asparna?

– Det beror ju lite på hur man ser det. Har man en trädgård kanske man inte vill ha asp, de är ju lite besvärliga att bli av med eftersom de är invasiva arter. I en skog så är aspen däremot ett naturligt inslag. Men om det blir en ökning beror på hur denna sommar blir, om det kommer en rejäl torrperiod kommer inte fröerna att hinna etablera sig.

Pollenallergiker kan andas ut

Många har uttryckt oro för att det vita luddet skulle vara pollenrelaterat. Så är inte fallet.

– Det har varit mer pollen än vanligt, men frön och pollen är två skilda saker. Man känner inte av fröerna mer än att man ser dem. Fast de kan ju vara krångliga om man till exempel ska måla, säger Mats Havström.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS