Övningskörningsskylt.
Sedan två år tillbaka har kvinnor i Angered fått möjlighet att övningsköra gratis i utbyte mot matlådor. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnor erbjuds gratis körlektioner – mot matlådor

Sedan två år tillbaka har kvinnor i Angered fått övningsköra gratis – i utbyte mot matlådor. Målet är att fler kvinnor ska få möjlighet att ta körkort, och bakom initiativet står Hajar Alsaidan genom projektet Driva.
– Körkort är mycket mer än bara körkort, säger hon.

ANNONS
|

Tillsammans med sina åtta systrar har Hajar Alsaidan sedan 2008 drivit kvinnoföreningen Hoppet i Angered, en ideell organisation som syftar till att öka kvinnors självständighet i Göteborgs förorter.

– Det är en plattform för att uppnå frigörelse för kvinnor från förorten, säger Hajar Alsaidan.

Föreningen sysselsätter exempelvis kvinnor som står utanför arbetsmarknaden med att laga och sälja mat. Men sedan två år tillbaka erbjuds de även möjlighet att övningsköra gratis genom projektet Driva, vilket även SVT Väst rapporterat om.

”Körkort är mycket mer än bara körkort”

Idén är att kvinnor från välbärgade områden ger kvinnor från utsatta områden gratis körkortsundervisning, någonting som många annars inte har råd med, i utbyte mot matlådor.

ANNONS

Målet med initiativet är att få fler kvinnor i Göteborgs förorter att ta körkort, bland annat då det i många fall är ett krav för att få jobb, men även för att de ska känna sig mindre begränsade.

Hajar Alsaidan.
Hajar Alsaidan, ordförande för kvinnoföreningen Hoppet och initiativtagare till projektet Driva. Bild: Privat

– Vi såg att körkort är mycket mer än bara körkort, säger Hajar Alsaidan och fortsätter:

– Vi tror att det bidrar till att få in kvinnor på arbetsmarknaden, men också att det minskar deras beroende till sina män.

Hajar Alsaidan, som till vardags är socionom, menar dessutom att projektet ökar integrationen mellan människor från olika delar av Göteborg.

– Det är ett sätt att minska segregationen genom att låta människor som inte möts annars mötas, men också att ge kvinnor från förorterna ett nätverk vilket de ofta saknar, säger hon.

LÄS MER:Vanligt vara rädd för att köra bil

Drabbades hårt av branden i Hammarkullen

För drygt fyra månader sedan började ett flerfamiljshus i Hammarkullen brinna, och familjen Alsaidan, som står bakom kvinnoföreningen Hoppet, var några av dem som drabbades hårt. Hoppet fick därför stå åt sidan under den första tiden, och deras aktiviteter fick ställas in.

– När vi inte funkar få de andra kvinnorna ingen hjälp. Jag drivs av att hjälpa andra och det gör ont att inte kunna göra det, sa Hajar Alsaidans syster Sajaa Alsaidan då.

ANNONS

Men efter att ha fått tillgång till evakueringslägenheter och kommit på fötter igen har organisationen kunnat starta upp igen, och gensvaret har varit stort. Totalt är 30 kvinnor just nu i process att skaffa körkort genom Driva.

– Och vi har fått in flera nya förfrågningar, både från kvinnor som behöver hjälp och från personer som vill vara volontärer, och det är nästan så att vi inte hinner med allting, säger Hajar Alsaidan.

Hon uppmanar därför dem som kan att erbjuda sin hjälp.

– Vi är eldsjälar, vi gör det här på vår fritid, men en eldsjäl kan lätt brinna upp utan hjälp. Det finns en anledning till att utbrändhet och eldsjälar är ord som hör ihop.

LÄS MER:Mordbrandsutredning försvåras av att många bodde svart i huset i Hammarkullen

Vill utveckla verksamheterna ytterligare

Hajar Alsaidan berättar att både Hoppet och Driva växer för varje dag som går, och förhoppningen är därför att de så småningom ska utvecklas ytterligare.

– Nu har Driva kommit att bli så stort att det behöver bli en självständig verksamhet. Vi sitter i samtal med flera aktörer för att utveckla både Hoppet och Driva, och vårt mål är det ska bli ett enkla koncept som går att återskapa på andra ställen, säger hon.

– Det är innovativa välfärdslösningar som motverkar kvinnlig arbetslöshet och hjälper kvinnor i förorten, och det behövs på fler ställen i Sverige än här i Göteborg.

ANNONS

LÄS ÄVEN:

ANNONS