Kvinna och tre barn mördades i sitt hem

Fyra personer, en kvinna i 35-årsåldern och tre yngre barn har hittats döda i en lägenhet i Gårdsten. Polisen misstänker mord men tror att brottet ska ha begåtts innan branden.

ANNONS
|

Obs: Den misstänkte mannen har sedan denna artikel publicerades försatts på fri fot. Han är officiellt kvar i utredningen men mordmisstankarna mot 51-åringen har minimerats.

Vid niotiden på torsdagen kalladesräddningstjänst, polis och ambulans till en lägenhet i Gårdsten, efter larmom röklukt från en lägenhet. Räddningstjänsten var tvungna att bryta sig in för att kunna komma in i bostaden. När de kom in hittades en kvinna och ett barn avlidna. Två andra barn fördes till sjukhus,men deras liv gick inte att rädda.

–Ett barn dog i ambulansen på väg till Sahlgrenska och ett barn dog på sjukhuset, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman vid region Väst.

ANNONS

Barnen ska ha varit mellan 2 och 8 år gamla och kvinnan var i 35-årsåldern.Polisen misstänker att de tre barnen och kvinnan hade utsatts för brott innan branden bröt ut.

Misstänkt mord

–De döda hade inga brandrelaterade skador. Därför misstänker vi att brottet har skett innan branden, säger Thomas Fuxborg.

Vid en presskonferens säger polisen att kvinnan och barnen hade blivit utsatta för dödligt våld, men exakt vilka skador det handlar om vill polisen inte uppge. Polisen har därmed inlett en förundersökning gällande misstänkt mord alternativt dråp.

Intervjun gjordes innan några misstankar mot en gärningsman offentliggjorts.

–Vår arbetshypotes är att vi utreder fyra fall av dödligt våld och att de här fyra har blivit utsatta för brott innan branden startade i lägenheten, säger polisen vid en presskonferens.

Polisen berättade att branden var begränsad till ett rum och att resten av lägenheten var rökskadad. Kvinnan ska ha varit mamma till de tre barnen, enligt polisens preliminära uppgifter.

– Utifrån de uppgifter mannen lämnat i förhör har åklagaren beslutat att anhålla honom, säger Tommy Nyman,presstalesperson för polisen i region Väst.

Han fortsätter:

– Just nu håller man på med en teknisk undersökning av lägenheten. Vi håller på att kartlägga den drabbade familjen. Men det är just nu svårt att få ett samlat grepp om vad vi kommit fram till. Vilka beslag eller fynd vi gör på platsen är ingenting vi kommer att gå ut med, säger han.

ANNONS

Anhölls

Vid halv ett-tiden beslutade åklagareatt anhålla enman i 50-års åldern. Mannen, som greps tidigare under torsdagen. Mannen är far till de mördade barnen och make till kvinnan.Han är delgiven misstanke om mord på de tre barnen och kvinnan. Polisen kan i nuläget inte lämna mer uppgifter om utredningen.

− Efter ett inledande förhör med den misstänkte har jag fattat ett beslut om anhållande, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson vid Göteborgs åklagarkammare i pressmeddelandet.

− Polisen kommer nu att arbeta vidare med utredningen, förhör ska hållas och teknisk bevisning samlas in och gås igenom. På grund av att vi fortfarande är i inledningsskedet av utredningen och med hänsyn till förundersökningssekretess kan jag inte kommentera utredningen mer för närvarande.

Mannen i 50-årsåldern är skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägsta misstankegraden. Innan klockan 12 på söndag måste åklagaren ta beslut om mannen ska begäras häktad.

Utökade avspärrningar

Polisen har påbörjat en teknisk undersökning och spärrat av en sträcka på cirka 50 meter utmed gatan utanför huset. De har också sökt efter spår med hund i buskarna.

– Utökningen av avspärrningarna är för att polisen ska kunna arbeta i fred i området. Vid allvarliga händelser som denna så är det rutinmässigt att vi går ut med spårhundar för att leta efter föremål som kan kopplas till brottet, säger Tommy Nyman.

ANNONS

Polisen har under eftermiddagen patruller på plats i området och har bland annat knackat dörr hos grannarna för att få en bättre bild över vad som hänt.

Upprättat krisstöd

Göteborgs stad gick ut med ett pressmeddelande under eftermiddagen.

– Det är alltid särskilt tragiskt och gör ont i hjärtat när det är barn som drabbas. Politikerna i stadsdelsnämnden och tjänstemännen i stadsdelsförvaltningen kommer att göra allt vi kan för att ge stöd och hjälpa till där det behövs, säger Ali Moeeni (S) ordförande i Stadsdelsnämnden Angered i pressmeddelandet.

Stadsdelen har inrättat ett krisstödsteam som kommer att vara på plats i Gårdsten för att finnas där för de som anser sig behöva stöd med anledning av händelsen.

ANNONS